Sănătate
Valeriu Gheorghiță: „În niciun caz nu e finalul valului 4”. Clujul, printre județele cu rată de vaccinare peste 50%
Valul 4 este departe de a se încheia în România, atrage atenția medicul Valeriu Gheorghiță. Județul Cluj a atins pragul de 56% în ceea ce privește rata de vaccinare, însă țara noastră nu va avea 70% din populație imunizată anul acesta.
Valul 4 al pandemiei de coronavirus este departe de a se termina în România.Valeriu Gheorghiță a afirmat, marți, că redeschiderea școlilor favorizează creșterea numărului de cazuri de infectare cu COVID-19, în contextul în care ne aflăm în sezonul rece.
„Evident că pe măsură ce interacțiunea fizică crește, cresc expunerea și probabilitatea de a fi expus zilnic la această infecție. Nu neapărat momentul strict petrecut la școală e cauza, ci activitățile conexe – plecatul spre școală, mersul cu transportul în comun, toate vor conduce la creșterea riscului de infectare.
Nu suntem într-un sezon cald, ne așteaptă iarna și riscul de infectare va crește. Nu trebuie să rămână mesajul că valul 4 e în curs de rezolvare. Situația epidemiologică tinde să devină stabilă, dar în niciun caz nu e finalul valului 4”, a explicat Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.
București are în acest moment cea mai mare rată de acoperire vaccinală din România, iar județele cu o rată de vaccinare de peste 50% sunt Cluj - 56%, Constanța - 52% și Sibiu - 50%.
România nu va atinge pragul de 70% de persoane vaccinate în acest an
Valeriu Gheorghiță a mai precizat că obiectivul de a atinge pragul de vaccinare de 70% până la finalul anului în România este imposibil de îndeplinit, având în vedere că numărul vaccinărilor a scăzut din nou.
„Dacă se menținea ritmul de vaccinare am fi putut atinge 70%. La acest moment e imposibil de atins acest obiectiv. O rată de vaccinare de 50% din populaţia eligibilă este total insuficientă pentru a preveni un impact semnificativ al următoarelor valuri pandemice, chiar şi pentru valul patru, care încă nu este finalizat, care este în plină evoluţie, această rată de vaccinare nu este suficient de ridicată încât să limiteze substanţial consecinţele negative ale pandemiei. Şi aici mă refer la forme grave, spitalizări în ATI și decese”, a spus medicul.