Sănătate
A fost semnat contractul pentru Spitalul Regional Cluj, în valoare de 305 mil. €, cu Banca Europeană de Investiții
A fost semnat contractul de finanțare dintre România și Banca Europeană de Investiții în valoare de 305 milioane de euro pentru realizarea Spitalului Regional de Urgență Cluj.
Cum va arăta Spitalul Regional de Urgență Cluj
Joi, 11 noiembrie, a fost semnat contractul de finanțare dintre România și Banca Europeană de Investiții, în valoare de 305 milioane de euro, pentru susținerea obiectivului de investiții Spitalul Regional de Urgență Cluj.
„E un mare pas înainte pe care îl facem în direcția edificării la Cluj a acestui obiectiv de importanță strategică pentru regiunea de nord-vest și pentru întreaga țară. Având asigurate atât terenul necesar cât și finanțarea, iar procedurile de proiectare fiind în curs, suntem încrezători că obiectivul medical va fi finalizat în termenul stabilit”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.
Estimarea este că proiectul, în valoare de peste 500 milioane euro, va fi realizat într-o perioadă de șapte ani iar implementarea acestuia va fi asigurată prin Ministerul Sănătății.
Cum va arăta Spitalul Regional de Urgență?
Spitalul Regional de Urgență Cluj va avea șapte niveluri - subsol, parter și cinci etaje și va deservi regiunea de nord-vest a țării.
Unitatea medicală va avea 849 de paturi, 19 săli de operație și va dispune de o tehnologie avansată, astfel încât să fie asigurate servicii medicale de urgență la cele mai înalte standarde, precum și un act medical de calitate superioară. Acesta va beneficia de un heliport și va avea 1.396 de locuri de parcare.
Terenul pe care va fi construit spitalul a fost preluat de către Consiliul Județean Cluj prin Hotărâre de Guvern în anul 2012.
„Forul județean a mutat de pe amplasament un depozit de muniție, a demolat clădirile existente pe teren, a întocmit toate documentațiile juridice și de urbanism necesare, astfel încât terenul a devenit liber de orice sarcină. Totodată, administrația județeană a asumat și suportat inclusiv cheltuielile necesare realizării infrastructurii primare, respectiv realizarea de branșamente și racorduri la rețelele de utilități. În plus, Consiliul Județean s-a asigurat de cuprinderea, în cadrul Proiectului Centurii Metropolitane clujene a minim două căi rutiere de acces spre amplasament, una din DN1 și alta pe latura de est”, arată reprezentanții Consiliului Județean Cluj.
Spitalul, la 10 km de centrul Clujului
Spitalul va fi construit în zona Florești, strada Avram Iancu, la 10 km de centrul municipiului Cluj-Napoca, iar în cadrul unității medicale se vor desfăşura şi activităţi didactice, prin Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”.
Spitalul Regional de Urgență Cluj va avea o suprafaţă totală de 151.000 mp, cu o suprafață utilă de 70.000 mp, iar amprenta la sol va fi de 28.800 mp.
De asemenea, va avea 1.396 locuri de parcare, la sol și în subsol, o stație de autobuz, iar în parcare vor fi amplasate 10 stații de încărcare pentru mașinile electrice.
Spitalul Regional de Urgență Cluj ar urma să deservească absolut toată patologia. Din cele 849 de paturi plănuite, 744 vor fi destinate pentru spitalizare acuţi, 105 paturi pentru situaţii şi structuri critice, iar 60 paturi merg în Unitatea de Primiri Urgențe. Vor fi 70 de cabinete pentru ambulatoriu, 15 cabinete şi 12 paturi spitalizare de zi pentru specialităţile chirurgicale. Se estimează că Spitalul Regional de Urgență va fi funcțional în anul 2027.
Spitalul Regional de Urgență Cluj „datează” din 2004
Proiectul construirii Spitalului Regional de Urgență a fost lansat încă din mandatul senatorului Marius Nicoară în calitate de președinte al Consiliului Județean, în 2004. Din 2004, când s-a discutat pentru prima dată de construirea unei unități medicale care să deservească judeţele din Regiunea de Nord-Vest, la cârma Ministerului Sănătății, până în 2020 s-au perindat 17 miniștri.
Ovidiu Brânzan, Mircea Cinteză, Eugen Nicolăescu, Ion Balzac, Adrian Videanu, Cseke Attila, Ritli Ladislau, Vasile Cepoi, Victor Ponta, Raed Arafat, Nicolae Bănicioiu, Patriciu Achimaş-Cadariu, Vlad Voiculescu, Florian Dorel Bodog, Sorina Pintea, Victor Costache și Nelu Tătaru au urmat, rând pe rând, în fruntea Ministerului Sănătății.
Din păcate pentru zeci de mii de bolnavi, niciunul dintre ei nu a fost în stare să urnească proiectul Spitalului Regional de Urgenţă Cluj. Abia în 2020, odată cu aprobarea finanțării din partea Comisiei Europene, lucrurile au început să intre pe făgașul normal.
CITEȘTE ȘI: