Sănătate

Vitaminele, periculoase pentru sănătate. Nutriționst: „Toate aceste suplimente încarcă foarte tare ficatul”

Pandemia de coronavirus a determinat oamenii să consume mai multe vitamine și suplimente alimentare, în special în sezonul rece. Deși promit să ajute organismul, acestea pot fi chiar dăunătoare pentru sănătate, dacă sunt luate fără sfatul medicului.

81% dintre români au luat în ultimele trei luni vitamine. 81% dintre români au luat în ultimele trei luni vitamine.

Consumul de vitamine și supliemente alimentare a crescut în timpul pandemiei, tot mai multe persoane apelând la acestea în scop preventiv. Luate „după ureche” vitaminele pot fi însă dăunătoare.

„Multă lume le consideră fără efecte adverse, pentru că sunt naturale, ceea ce este fals, pentru că dacă au un efect farmacologic activ, pentru că de aceea le administrează, ele acționează în interiorul organismului și pot să determine și o serie de reacții adverse. Unele dintre ele, folosite pe o perioadă lungă de timp, pot să determine anumite fenomene toxice, de toxicitate la nivelul tubului digestiv”, a explicat Radu Țincu, medic ATI Spitalul Floreasca, la Digi 24.


81% dintre români au luat în ultimele trei luni vitamine și minerale, iar 70% au luat suplimente alimentare pentru a-și întări sistemul imunitar, scrie digi24.ro.

„Nu luăm suplimente fără să ne facem analize în prealabil. Există minerale care, luate după ureche, după sfatul vecinului din lift, duc la dezechilibre în organism. Aportul de fier, mergi și iei de capul tau dacă ești anemic... Fierul este hepatotoxic. Există interacțiune între suplimente și medicamente. Toate aceste suplimente, chiar dacă sunt din plante încarcă foarte tare ficatul”, spune medicul nutriționist Lygia Alexandrescu.

CITEȘTE ȘI:

Obezitatea la copii, favorizată de pandemia Covid-19. Ce recomandă specialiștii?

Etichete: vitamine
Ultimele Stiri
abonare newsletter