Sănătate
Vaccinarea obligatorie a copiilor! Este legal?
Este legală introducerea vaccinării obligatorie a copiilor în România? Explicațiile vin din partea unui avocat din Cluj-Napoca.
Vaccinarea obligatorie a copiilor! Este legal?
Avocatul clujean Alina Tiocan, a explicat că există premisele introducerii vaccinării obligatorii, însă în România acest lucru se realizează doar în baza acordului pacientului sau reprezentantului legal.
„Chiar dacă există premisele introducerii vaccinării obligatorii directe, în prezent, nu se pune problema obligativității copiilor sau adulților, actul medical realizându-se doar în baza acordului expres și prealabil al pacientului sau reprezentantului legal”, a transmis Alina Tiocan, avocat Iordăchescu & Asociații.
Cu ocazia întâlnirii din data de 25 noiembrie 2021 a Comitetului pentru Medicamente de Uz Uman (CHMP) din cadrul Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) s-a aprobat administrarea vaccinului anti-Covid dezvoltat de Pfizer/ BioNTech pentru copiii cu vârsta între 5 și 11 ani.
Potrivit proiectului înaintat de către Ministerul Sănătății către Secretariatul General al Guvernului României, se propune completarea Hotărârii de Guvern nr. 1031/2020 privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România astfel:
„13. prevenirea infecției cu SARSCoV-2 și limitarea pandemiei COVID-19 în România, prin stabilirea de obiective de vaccinare pentru: a) anul 2022 – i. pe categorii de vârstă: - obiectivul de acoperire vaccinală este de 20% pentru copii cu vârsta mai mică de 12 ani, date fiind studiile existente ce relevă un grad crescut de reticență parentală, urmând a fi reevaluată periodic”
Se poate pune problema obligativității vaccinării copiilor?
Deși se discută la nivelul Uniunii Europene despre posibilitatea introducerii vaccinării obligatorii, în prezent, în România vaccinarea este voluntară. De mai bine de trei ani, se discută despre adoptarea legii vaccinării, proiectul inițial suferind mai multe modificări de-a lungul timpului. Cu titlu exemplificativ, arătăm că potrivit proiectului de lege nr. 399/2017 adoptat de Senat „vaccinarea copiilor cu vaccinurile prevăzute în Calendarul național de vaccinare, aprobat prin ordin al ministrului Sănătății, precum şi cu cele administrate în situații epidemiologice speciale întregii populații ori unor grupuri de populație, este obligatorie”
Amendamentele depuse la Camera Deputaților, care este de altfel și for decizional, arată că „toate vaccinările efectuate adulților și copiilor se fac doar în baza acordului expres și prealabil al pacientului sau al 1 of 2 reprezentantului legal.” Se impune a menționa că există o nouă propunere legislativă prin care se urmărește introducerea vaccinării obligatorii fie în rândul personalului medical, fie în rândul angajaților din mediul public, fie în rândul tuturor angajaților din mediul public și privat.
8 din 10 părinți cu copii între 5 și 11 ani, nu și-ar vaccina copiii
Potrivt unui sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie, 8 din 10 părinți cu copii între 5 și 11 ani, susțin că nu își vor vaccina copiii împotriva COVID-19. Doar 51% dintre părinții cu copii între 5 și 11 ani au discutat deja cu copiii lor despre acest subiect și un procent similar de 57% spun că vor ține cont de opinia copilului în ceea ce privește vaccinarea.
Motivele pentru care 8 din 10 părinți cu copii între 5 și 11 ani nu vor să își vaccineze copiii sunt similare cu cele ale părinților cu copii de vârstă mai mare: frica de reacții adverse (28%) și lipsa încrederii în vaccin (26%), fiind majoritare. 10% dintre părinți sunt de părere că sunt prea mici copiii pentru a fi vaccinați, 6% cred că vaccinul nu este necesar, 5% spun că ei înșiși nu cred în virus sau în gravitatea bolii, 3% susțin că le lipsesc informațiile necesare, 3% afirmă că vaccinul nu este eficient/nu protejează, iar alți 3% recunosc că ei înșiși nu doresc ori nu sunt de acord cu vaccinarea.
CITEȘTE ȘI: