Sănătate
Când va începe valul Omicron în România? Epidemiolog: „Debutul poate avea loc mai repede decât anticipam”
Valul Omicron ar putea deveni dominant în țara noastră mai repede decât anticipau epidemiologii și este nevoie de măsuri clare din partea autorităților, pentru a preveni numărul mare de decese, atrage atenția Octavian Jurma.
Previziuni legate de Omicron în România.
„Avem prima confirmare directă că și în România, rata de dublare a cazurilor Omicron este de 3,5 zile. Acest lucru înseamnă că în raportul VOC de săptămâna viitoare, numărul de cazuri Omicron confirmate va crește la 32, iar în săptămâna următoare la 128, pentru ca în ultima săptămână din an să ajungă peste capacitatea noastră de secvențiere.
Așadar, chiar dacă am crește de 10 ori numărul de secvențieri, Omicron va fi dominantă în România înainte de finalul anului 2021 și debutul valului Omicron poate avea loc mai repede decât anticipam, în intervalul 10-17 ianuarie 2022 (S2-2022), poate chiar mai repede. Nu există nimic care să oprească acest debut în România”, a eplicat epidemiologul Octavian Jurma.
Vaccinarea, eficientă și în cazul Omicron
El precizează că protecția oferită de vaccin față de boala gravă și deces rămâne bună și în cazul Omicron, vaccinarea trebuind să fie dublată de purtarea măștii, distanțare fizică, igiena mâinilor și testare, pentru a trece cu bine și prin acest val.
„Suntem deja în valul 5, ar fi trebuit să ne obișnuim până acum cu noua normalitate, dacă nu am nega permanent realitatea pandemiei. Negarea realității și nostalgia după o normalitate din trecut, la care tot incercăm în mod absurd să revenim în plină pandemie, este motivul pentru care în România, în fiecare val, mor tot mai mulți oameni, în loc să moară tot mai puțini (ca în restul țărilor din Europa)”, a mai spus Jurma.
Epidemiologul insistă că măsurile trebuie luate individual, de oameni, în lipsa unor reguli clare din partea autorităților: „Pentru prima dată în pandemie, decizia individuală este mai importantă decât decizia colectivă, unde avem un consens negaționist între majoritate și guvernanți”.
CITEȘTE ȘI: