Sănătate
Medicamente, în pericol de a nu mai fi fabricate din cauza scumpirilor: „România se va adânci și mai mult în dependența importurilor”
„Producția de medicamente din România este pusă în pericol de creșterea astronomică a preţurilor la energie electrică și gaze”, avertizează Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România.
Unele medicamente, în pericol de a nu mai fi produse din cauza scumpirilor.
PRIMER atrage atenția asupra faptului că sute de medicamente sunt vândute sub prețul de producție, iar Ministerul Energiei nu a luat nicio măsură în urma solicitărilor în acest sens.
Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) reuneşte cele mai importante 19 situri de fabricaţie de medicamente din ţară.
Prețul la electricitate s-a triplat
„Scumpirea exagerată a prețului la electricitate care s-a triplat față de aceeași perioadă a anului trecut și creșterea de cel puțin 6 ori a prețului la gazele naturale pun o presiune uriașă pe costurile de fabricație ale producătorilor de medicamente din țară. Astfel, reculul prețurilor la energie și gaze generează rentabilitate negativă pentru sute de medicamente fabricate în România, ale căror prețuri nu pot fi crescute pentru că ar afecta accesul la tratament a sute de mii de pacienți, mulți dintre aceștia cu posibilități financiare reduse”, se arată într-un comunicat al PRIMER.
Directorul executiv PRIMER, Dragoș Damian, a declarat că deși se anticipează în continuare creșteri la electricitate, autoritățile nu iau măsuri pentru a preveni urmările care se pot răsfrânge asupra bolnavilor din țară.
Răspunsurile de la Ministerul Energiei lipsesc
„Majorarea masivă a prețurilor la energie și gaze ne-a determinat să trimitem o adresă în data de 3 decembrie 2021 către Ministerul Energiei prin care solicităm ca măsură temporară plafonarea prețului energiei electrice la 400 lei/MWh. Însă, Ministerul Energiei nu a răspuns solicitării noastre.
Dorim pe această cale să ne cerem scuze pacienților, medicilor și farmaciștilor care vor fi afectați de problemele care vor apărea, însă lipsa de reacție a Ministerului Energiei nu ne permite continuarea producției medicamentelor care înregistrează pierderi. Ne aflăm din păcate în aceeași situație de contradicție între vorbele și faptele autorităților, care spun că trebuie să întărim fabricile de medicamente din țară, însă, în realitate nu se iau măsuri concrete la solicitările venite din partea PRIMER. Ca urmare, să nu ne mirăm că producția indigenă este la cel mai mic nivel istoric, sub 10%, și că România se va adânci și mai mult în dependența importurilor de medicamente”, a mai precizat Dragoș Damian.
În aceste condiții, membrii PRIMER informează că se văd nevoiți să înceapă să scoată din fabricație medicamente care generează pierderi, cu respectarea tuturor reglementărilor în vigoare.
CITEȘTE ȘI: