Sănătate

Avertisment OMS: Varianta Omicron ar putea crește numărul persoanelor din spitale, mai ales a celor nevaccinate

Organizația Mondială a Sănătății avertizează că numărul de spitalizări ar putea crește, mai ales în ceea ce privește persoanele nevaccinate. Riscul, valabil chiar dacă Omicron nu este la fel de periculos ca și celelalte variante ale virusului COVID-19.

Avertisment OMS: Varianta Omicron ar putea crește numărul persoanelor din spitale, mai ales a celor nevaccinați Avertisment OMS: Varianta Omicron ar putea crește numărul persoanelor din spitale, mai ales a celor nevaccinați

 

 


Potrivit OMS, propagarea rapidă a variantei Omicron va produce un număr mare de spitalizări ale bolnavilor, chiar dacă această variantă se dovedeşte mai puţin periculoasă decât Delta.

„O creştere rapidă a Omicron, aşa cum constatăm în mai multe ţări, chiar dacă se combină cu o formă a bolii mai puţin gravă, va determina cu toate acestea un număr ridicat de spitalizări, în special în rândul celor nevaccinaţi”, a declarat pentru AFP Catherine Smallwood, unul dintre principalii responsabili din cadrul OMS Europa.

În faţa incertitudinilor referitoare la noua variantă detectată pentru prima dată la sfârşitul lunii noiembrie în Africa de Sud, statele ezită între restricţii stricte şi o strategie mai simplă, ca urmare a indiciilor referitoare la gravitatea mai redusă a variantei Omicron.


„Este prea devreme pentru a putea spune dacă valul Omicron va fi mai grav sau mai puţin grav decât Delta, chiar dacă datele preliminare referitoare la populaţiile afectate în primul rând în Europa (Anglia, Scoţia, Danemarca) arată că Omicron ar putea cauza un risc mai redus de spitalizare în comparaţie cu Delta”, a adăugat Catherine Smallwood.

Smallwood a recomandat interpretarea cu prudenţă a acestor date preliminare întrucât, până în acest moment, cazurile analizate vizează în special populația tânără şi cu o stare bună de sănătate din ţări cu rate mari de vaccinare.


„Nu am văzut încă impactul pe care Omicron îl are asupra grupurilor cele mai vulnerabile: persoane vârstnice care nu au finalizat încă schema completă de vaccinare”, a afirmat expertul.

Oamenii de știință nu pot spune cu exactitate cum influențează Omicron pandemia de COVID-19 

Mult mai contagios, probabil mai puţin sever: la o lună de la identificarea sa în Africa de Sud, oamenii de ştiinţă au început să descifreze mai bine varianta Omicron, fără să poată spune încă în ce măsură va schimba traiectoria pandemiei de COVID-19.


Din primele studii venite din Africa de Sud, Scoţia şi Anglia săptămâna trecută rezultă că Omicron pare să determine mai puţine spitalizări în comparaţie cu Delta. Potrivit acestor date, încă incomplete şi care trebuie interpretate cu prudenţă, Omicron ar putea fi cu 35% până la 80% mai puţin sever decât Delta.

Experţii nu ştiu nici dacă această gravitate aparent mai puţin severă face parte din caracteristicile variantei Omicron sau dacă este determinată de faptul că loveşte în populaţii imunizate deja parţial (prin vaccinare sau ca urmare a unei infecţii precedente).


Câte cazuri de Omicron sunt în România?

Până în prezent, pe teritoriul României au fost confirmate 38 de cazuri cu varianta Omicron a virusului SARS-Cov-2. 

Printre persoanele infectate se află și un copil de 14 ani.

 

CITEȘTE ȘI:

Tulpina Omicron este mai contagioasă, dar mai puţin agresivă decât Delta. Ce spun cercetătorii?

Varianta Omicron a devenit dominantă în SUA. Epidemiolog: „E exclus ca Omicron să se comporte diferit în România”

abonare newsletter