Sănătate

Măsuri pentru valul 5: măști FFP2 obligatorii, șomaj tehnic. Expert UBB: „Accesul neîngrădit la muncă ar trebui să fie o prioritate”

Guvernul pregătește noi măsuri pentru valul 5 al pandemiei de Covid-19, între care se numără portul obligatoriu de măști FFP2 peste tot și șomaj tehnic. Răzvan Cherecheș, expert UBB, critică atât măsurile propuse, cât și modul de aplicare al acestora.

Măsuri pentru valul 5: măști FFP2 obligatorii, șomaj tehnic. Expert UBB: „Accesul neîngrădit la muncă ar trebui să fie o prioritate” Măsuri pentru valul 5: măști FFP2 obligatorii, șomaj tehnic. Expert UBB: „Accesul neîngrădit la muncă ar trebui să fie o prioritate”

 

 


Premierul Nicolae Ciucă a convocat o ședință de lucru luni, 3 ianuarie 2022, unde cei care se ocupă de gestionarea pandemiei să discute noi măsuri pentru valul 5.

 


Între măsurile care s-au discutat în cadrul acelei ședințe se numără obligativitatea purtării măștilor FFP2 în toată țara, testarea de Covid-19 a elevilor în școli și asigurarea resurselor pentru șomaj tehnic.

La ședință a participat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență Raed Arafat, alături de miniștri și reprezentanți ai ministerelor Sănătății, Finanțelor, Justiției, Educației, Muncii și Solidarității Sociale.


Măsuri discutate și propuse pentru valul 5

Între măsurile discutate și propuse pentru valul 5 al pandemiei de Covid-19 se numără o măsură adoptată și în alte țări europene: anume portul corect al măștii chirurgicale sau al măștilor care să respecte standardele FFP2.

S-au discutat măsuri și pentru situația din școli. Pentru a putea proteja sănătatea copiilor și a profesorilor, oficialii au discutat despre continuarea testării copiilor în școli, dar și despre posibilitatea ca elevii care au nevoie să primească măști gratuite.


Ca „soluții” pentru situația economică și menținerea locurilor de muncă au fost discutate alternanța programului de lucru, respectiv șomajul tehnic. Resursele financiare necesare trebuie asigurate de Ministerul Finanțelor și Ministerul Muncii.

Pentru informarea corectă a populației, se vor derula activități de comunicare și informare.


Expert UBB: „Măsurile trebuiau adoptate în decembrie, nu acum”

Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai, critică măsurile discutate de Guvern și spune că măsuri pentru valul 5 trebuiau discutate și adoptate în luna decembrie, nu acum, după sărbători.

Răzvan Cherecheș a prezentat măsurile discutate, după care a spus care este problema pentru fiecare dintre ele, evidențiind și faptul că accesul neîngrădit la muncă ar trebui să fie o prioritate:

Măsuri discutate de guvern (3 ianuarie) pentru valul 5:

1. continuarea vaccinării 
2. portul corect al măștii chirurgicale sau al altor tipuri de măști care să respecte standardele FFP2 + oferirea de măști gratuite elevilor care au nevoie
3. teste în școală
4. alternanța program de lucru, respectiv șomaj tehnic
5. activități de comunicare si informare, alături de demersuri de combatere a dezinformării.

Probleme:

1. Măsurile pentru ianuarie ar fi trebuit discutate și adoptate în luna decembrie (nu acum)
2. Continuarea vaccinării la actualul ritm nu va avea efectul așteptat - este nevoie de restabilirea încrederii în autorități (efect pe termen lung) sau utilizarea sentimentului de frică în fața valului 5 (efect pe termen scurt)
3. Testele în școală s-au dovedit un mare eșec - nu avem nicio evaluare care să demonstreze că au contribuit la reducerea valului 4 și că ar ajuta la valul 5
4. Accesul neîngrădit la muncă ar trebui să fie una dintre priorități - combinat cu măsuri de protecție (costurile economice, sociale și de sănătate vor fi mari pentru populația vulnerabilă)
5. Guvernul ar trebui să își accepte incompetența în comunicare (vezi clipurile cu Rafila și Câmpeanu) și să apeleze la profesioniști cu un buget semnificativ”, a spus expertul.

Măsuri care ar fi de folos, propuse de Cherecheș

De asemenea, specialistul a prezentat și o serie de măsuri care ar fi de folos la controlul valului 5. El mai spunea și că Certificatul Verde nu ar trebui adoptat pentru toate locurile de muncă, dar ar trebui aplicat pentru toate spațiile publice care nu sunt esențiale:

Măsurile care ar fi ajutat la controlul valului 5 (în opinia mea):

1a. Școli - vacanță 3-9 ianuarie + școală online 10-17 ianuarie (ar fi permis reducerea transmiterii din focarele de familie din perioada sărbătorilor)
1b. Școli - măști FFP2 gratuite pentru toți elevii și toți profesorii
1c. Școli - continuarea distanțării, ventilației și igienei
2. Vaccinare obligatorie pentru personalul medical și școlar
3. Certificatul verde obligatoriu pentru toate locurile de muncă este o idee neinspirată, este o consecință severă la o măsură opțională (vaccinarea) - mai degrabă ar ajuta aplicarea fermă a certificatului pentru toate spațiile publice ne-esențiale (inclusiv străzi după ora 20:00) 
4. Anunțarea unui plan clar de restricții de mișcare, în funcție de rata de incidență la 3 zile (nu la 14 zile - prea lentă în timpul valului)

Amânarea unei decizii până când situația va fi dramatică va duce inevitabil la mii de morți evitabile, nemulțumire socială și costuri economice mari”, a mai spus Cherecheș.

CITEȘTE ȘI:

3900 de cazuri de Covid, în doar 24 de ore! Numărul e DUBLU față de ieri și cel mai mare din noiembrie încoace

Medic: „Din a doua jumătate a lunii ianuarie va fi o creştere clară a cazurilor Covid. În primăvară vor fi probleme”

abonare newsletter