Sănătate

Avertisment OMS despre tulpina Omicron: „Acesta rămâne un virus periculos, mai ales pentru cei care nu sunt vaccinaţi”

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii avertizează că chiar dacă tulpina Omicron provoacă simptome mai puţin severe decât în cazul Delta, aceasta rămâne un virus periculos, mai ales pentru nevaccinați.

Avertisment OMS despre tulpina Omicron: „Acesta rămâne un virus periculos, mai ales pentru cei care nu sunt vaccinaţi” Avertisment OMS despre tulpina Omicron: „Acesta rămâne un virus periculos, mai ales pentru cei care nu sunt vaccinaţi”

 

 


Varianta Omicron, care se răspândeşte într-un ritm alert de la începutul pandemiei de COVID-19, rămâne un virus periculos, chiar dacă provoacă simptome mai puţin severe.

 


„Deşi Omicron provoacă simptome mai puţin severe decât Delta (varianta dominantă până acum), acesta rămâne un virus periculos, mai ales pentru cei care nu sunt vaccinaţi", a declarat şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei conferinţe de presă.

Varianta, care a fost identificată pentru prima dată în sudul Africii la sfârşitul lunii noiembrie 2021, s-a răspândit într-un ritm rapid la nivel mondial, numărul cazurilor de infectări ajungând în numeroase ţări la niveluri nemaivăzute de la începutul pandemiei.


Simptomele mai puţin severe decât în cazul variantei Delta îi fac acum pe unii să considere boala ca fiind una uşoară.

Însă, avertizează şeful OMS, „mai multă transmitere înseamnă mai multe spitalizări, mai multe decese, mai multe persoane care nu pot lucra, inclusiv profesori şi personal sanitar, şi mai multe riscuri de a apărea o altă variantă care va fi şi mai transmisibilă şi mai letală decât Omicron”.


INSP a confirmat transmiterea comunitară susținută a variantei Omicron în România

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a informat marți, 11 ianuarie, că au fost întrunite criteriile de transmitere comunitară susţinută, la nivel naţional, a variantei Omicron a virusului SARS-CoV-2.

Potrivit INSP, în săptămâna 3 - 9 ianuarie, au fost confirmate 203 cazuri cu varianta Omicron.


Până la data de 9 ianuarie au fost confirmate 295 de cazuri cu varianta Omicron: 28,1% (83 de cazuri) au avut istoric de călătorie în Marea Britanie (32), Italia (11), Africa de Sud (8), Tanzania (6), Nigeria (5), Spania (4), SUA (3), Austria (2), Bulgaria (2), EAU (2), Franţa (2), Belgia (1), Cipru (1), Mexic (1), Olanda (1), Portugalia (1), RD Congo (1).

De asemenea, 9,2% (27 de cazuri) se află în 18 focare, toate familiale, însumând 58 de cazuri de COVID-19. Focarele au fost depistate în municipiul Bucureşti (10) şi judeţele Cluj (2), Iaşi (2), Argeş (1), Braşov (1), Călăraşi (1), Prahova (1). Dintre cazurile din focare, pentru 11 a fost menţionat istoric de călătorie/ contact cu persoană sosită din Franţa (1), Spania (1), SUA (1), respectiv Marea Britanie (8).

 

CITEȘTE ȘI:

Două FOCARE cu tulpina Omicron, depistate în Cluj. Aproape 300 de cazuri, identificate în România

abonare newsletter