Sănătate
Trei paturi ATI și echipamente medicale noi pentru Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj
Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca a fost dotat cu trei noi echipamente medicale și trei paturi ATI. Investiția se apropie de 200.000 de lei.
Trei paturi ATI și echipamente medicale noi pentru Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj
Consiliul Județean Cluj a dotat Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal cu noi echipamente medicale, respectiv trei paturi ATI, o sondă liniară și un sistem staționar de depozitare a materialelor sanitare
„Cunoaștem presiunea uriașă la care este supus întregul sistem sanitar în această perioadă, motiv pentru care am decis să contribuim la creșterea calității actului medical și la asigurarea condițiilor optime de tratare a pacienților”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.
În valoare de circa 200.000 de lei, dotările au fost achiziționate din resursele special alocate în acest scop de forul administrativ județean, din bugetul propriu al instituției. Echipamentele au fost deja livrate și date în folosință în cadrul Compartimentului Anestezie și Terapie Intensivă al unității spitalicești.
Institutul de Urologie și Transplant Renal funcționează într-un pod
Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca este spitalul în care medicii își desfășoară operațiile în pod. Blocul operator al spitalului este zona în care medicii și asistentele lucrează pentru pacienți, care sunt spitalizați în podul unității medicale, care în acte apare ca pod neamenajat și nu are autorizație nici de construcție și nici pentru securitate la incendiu.
Emanuel Ungureanu, deputat USR și fost candidat la Primăria Cluj-Napoca, a tras un semnal de alarmă la începutul anului 2021 în legătura cu acest spital. El a filmat locul și a discutat cu managerul interimar al spitalului, doctorul Silviu Moga.
Directorul interimar al spitalului a explicat la acea vreme cum a ajuns spitalul într-o asemenea situație:
„Pe scurt voi puncta câteva aspecte: Institutul datează din anul 2000, atunci a luat ființă, la etajul 3 a acestei clădiri. Ulterior, în anii următori spațiile s-au extins în pod. Autorizația inițială de construire era pentru amenajare pod, nu pentru operații medicale. Acolo cu timpul în perioada lui Lucan s-au înființat spații medicale - saloane pentru pacienți. În momentul de față acolo sunt toate saloanele pacienților care se internează pentru operații, adică 65 de paturi”.
Cu toate că acest spital este singurul institut medical din Nord-Vestul țării care realizează transplant renal, pacienții sunt nevoiți să fie internați într-un pod, condițiile nefiind conforme. În anul 2019, 3.500 de bolnavi au fost internați în acel loc.
CITEȘTE ȘI: