Sănătate

Incidența COVID în Cluj-Napoca a ajuns la 24,51 la mie! Boc: „După 15 februarie ar trebui să coboare”

În Cluj-Napoca se înregistrează tot mai multe cazuri de COVID-19, dar și testările sunt multe. Primarul Emil Boc susține că în curând orașul va intra într-o fază de platou, iar pe la mijlocul lunii februarie incidența va coborî.

Incidența COVID în Cluj-Napoca a ajuns la 24,51 la mie! Boc: „După 15 februarie ar trebui să coboare” Incidența COVID în Cluj-Napoca a ajuns la 24,51 la mie! Boc: „După 15 februarie ar trebui să coboare”

 

 


Potrivit datelor publicate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Cluj, rata incidenței cazurilor de COVID-19 din Cluj-Napoca a ajuns vineri, 28 ianuarie 2022, la 25,51 infectări/1.000 de locuitori.

 


Primarul Emil Boc a comentat situația COVID-19 la o emisiune radio. El consideră că în curând Cluj-Napoca va intra într-o „fază de platou”, iar în aproximativ două săptămâni numărul infectărilor va coborî.

De asemenea, edilul susține că, potrivit datelor medicale, există și o parte plină a paharului: varianta Omicron nu este atât de agresivă, iar „dacă ești vaccinat lucrurile sunt relativ ușoare”:


„Eu cred că va intra curând într-o fază de platou sau faza de dinți (fierăstrău), după care platou, și undeva, cred eu, după 15 februarie va coborî. Sunt două explicații aici: în primul rând, rata mare este direct corelată cu numărul de testări. Clujul are avantajul de a avea foarte multe soluții de testare. Oamenii sunt extrem de responsabili, se testează în permanență și bine fac, pentru a izola virusul. Partea plină a paharului, dacă poate fi ceva din toată povestea asta complicată, este că nu e atât de agresivă varianta Omicron, iar dacă ești vaccinat lucrurile sunt relativ ușoare. Cel puțin acestea sunt datele statistice medicale.”

Primarul mai spune că, potrivit șefului DSP Cluj Mihai Moisescu, cei vaccinați fac o „infecție”, iar cei nevaccinați au șanse mari să facă o „boală”:


„Am discutat cu domnul Moisescu de la Direcția de Sănătate Publică Cluj, care făcea distincție între infecție și boală. El spune că cei care sunt vaccinați fac infecție la nivelul căilor respiratorii superioare, un guturai, o răceală mai ușoară, în timp ce persoanele care nu sunt vaccinate au foarte mare șansa să facă boală, adică să meargă infecția spre plămâni. De acolo apar complicații, poți ajunge inclusiv la terapie intensivă, iar de acolo, doamne ferește, cu drum și sens unic spre cimitir. De aceea, recomandarea este și rămâne una singură, care s-a demonstrat a fi viabilă: să avem dozele de vaccin făcute. Atunci, cel puțin nu avem probleme cu viața noastră sau nu sunt cazuri grave, decât forme ușoare, pentru că de infecție nimeni nu te poate scuti. Poți doar să previ să faci forme grave prin vaccinare. Asta este realitatea”, a mai spus Boc.

CITEȘTE ȘI:

A treia zi consecutivă cu peste 30.000 de cazuri de COVID-19. Numărul deceselor rămâne ridicat

68%, rata de spitalizare COVID în Cluj. Rafila: „Dacă ajunge la 75% se închid toate școlile din județ”

Ultimele Stiri
abonare newsletter