Sănătate

Încă un pas pentru realizarea Spitalului Regional Cluj. Deputaţii au adoptat legea care aprobă contractul de 305 milioane de euro

Proiectul de lege prin care se aprobă contractul de finanţare a Spitalului Regional de Urgenţă Cluj, dintre România şi Banca Europeană de Investiţii, a fost adoptat marți în Camera Deputaților.

Încă un pas pentru realizarea Spitalului Regional Cluj. Deputaţii au adoptat legea care aprobă contractul de 305 milioane de euro Încă un pas pentru realizarea Spitalului Regional Cluj. Deputaţii au adoptat legea care aprobă contractul de 305 milioane de euro

 

 


Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de lege prin care se aprobă contractul de finanţare a Spitalului Regional de Urgenţă Cluj, dintre România şi Banca Europeană de Investiţii.

 


Contractul a fost semnat la Bucureşti pe 11 noiembrie 2021 şi la Luxemburg pe 15 noiembrie 2021.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 

Conform contractului de finanţare, împrumutul B.E.I. în valoare de 305 milioane euro reprezintă aproximativ 67% din costul net aferent obiectivului Spital Regional de Urgenţă Cluj, se arată în raportul Comisiei de buget a Camerei Deputaţilor.

Potrivit sursei citate, diferenţa de aproximativ 150,4 milioane euro (33%) din costul total net, la care se adaugă taxele şi impozitele aferente proiectului, se vor asigura de partea română din fonduri nerambursabile şi de la bugetul de stat.

„Proiectul se realizează pe o perioadă de 7 ani, respectiv 2020-2026, data finală de disponibilizare a împrumutului fiind de până la 72 de luni de la data semnării contractului de finanţare. Conform contractului de finanţare, împrumutul poate fi tras în maxim 30 de tranşe, valoarea minimă a unei tranşe fiind de 10 milioane euro. Implementarea proiectului va fi asigurată de Ministerul Sănătăţii, în calitate de agenţie de implementare (Promotor), acestuia delegându-i-se întreaga autoritate şi responsabilitate privind realizarea proiectului şi utilizarea fondurilor alocate”, se arată în document.

Camera Deputaţilor este primul for sesizat în cazul acestui proiect, iar Senatul este Cameră decizională. 


Cum va arăta Spitalul Regional de Urgență?

Terenul pe care urmează să fie edificat Spitalul Regional de Urgență a fost preluat de către Consiliul Județean Cluj prin Hotărâre de Guvern în anul 2012, după care forul administrativ județean și-a îndeplinit toate obligațiile asumate pentru viabilizarea acestuia. 

În luna noiembrie 2017 Consiliul Județean Cluj a predat acest teren către Ministerul Sănătății pentru a se putea obține de către România, prin intermediul Guvernului, finanțarea europeană necesară. Ulterior, Comisia Europeană a aprobat o investiție în valoare de nu mai puțin de 47 de milioane de euro, din Fondul European de Dezvoltare Regională, pentru construirea și dotarea Spitalului Regional de Urgență de la Cluj.


Spitalul Regional de Urgență Cluj va avea șapte niveluri - subsol, parter și cinci etaje și va deservi regiunea de nord-vest a țării.

Unitatea medicală va avea 849 de paturi, 19 săli de operație și va dispune de o tehnologie avansată, astfel încât să fie asigurate servicii medicale de urgență la cele mai înalte standarde, precum și un act medical de calitate superioară. Acesta va beneficia de un heliport și va avea 1.396 de locuri de parcare.

Spitalul va fi construit în zona Florești, strada Avram Iancu, la 10 km de centrul municipiului Cluj-Napoca, iar în cadrul unității medicale se vor desfăşura şi activităţi didactice, prin Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”.

Spitalul Regional de Urgență Cluj va avea o suprafaţă totală de 151.000 mp, cu o suprafață utilă de 70.000 mp, iar amprenta la sol va fi de 28.800 mp.

De asemenea, va avea 1.396 locuri de parcare, la sol și în subsol, o stație de autobuz, iar în parcare vor fi amplasate 10 stații de încărcare pentru mașinile electrice. Spitalul Regional de Urgență Cluj ar urma să deservească absolut toată patologia. 

Din cele 849 de paturi plănuite, 744 vor fi destinate pentru spitalizare acuţi, 105 paturi pentru situaţii şi structuri critice, iar 60 paturi merg în Unitatea de Primiri Urgențe. Vor fi 70 de cabinete pentru ambulatoriu, 15 cabinete şi 12 paturi spitalizare de zi pentru specialităţile chirurgicale. Se estimează că Spitalul Regional de Urgență va fi funcțional în anul 2027.

 

CITEȘTE ȘI:

A fost semnat contractul pentru Spitalul Regional Cluj, în valoare de 305 mil. €, cu Banca Europeană de Investiții

abonare newsletter