Sănătate

Sisteme de detecție INCENDIU la Spitalul Clinic de Recuperare și la cel de Boli Infecțioase

Contractul de finanțare din fonduri europene pentru proiectul Consiliului Județean Cluj privind creșterea siguranței pacienților din spitalele clujene a fost semnat.

Spitalul Clinic de Recuperare și cel de Boli Infecțioase vor beneficia de un sistem de detecție și semnalizare la incendiu, respectiv unul de detecție și semnalizare oxigen Spitalul Clinic de Recuperare și cel de Boli Infecțioase vor beneficia de un sistem de detecție și semnalizare la incendiu, respectiv unul de detecție și semnalizare oxigen

 

 


Președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe și Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, domnul Dan Vîlceanu, au semnat contractul de finanțare a proiectului european ce vizează „Creșterea siguranței pacienților spitalelor din municipiul Cluj-Napoca ce utilizează fluide medicale”.

 


Scopul proiectului este acela de a crește siguranța persoanelor internate în Spitalul de Recuperare și în cel de Boli Infecțioase, instituții medicale din subordinea forului administrativ județean, prin extinderea, reabilitarea și modernizarea infrastructurii instalațiilor electrice, de fluide medicale și de ventilare și tratare a aerului, precum și instalarea de sisteme de detectare, semnalizare și alarmare la incendii.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 

 


„Această nouă reușită reconfirmă preocuparea noastră constantă pentru creșterea calității serviciilor medicale. Cu ajutorul finanțării neramburasnile extrem de consistente vom reuși să contribuim și mai mult la protejarea vieții și sănătății pacienților”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Prin intermediul proiectului, la Spitalul Clinic de Recuperare va fi instalat un sistem de detecție și semnalizare la incendiu, respectiv unul de detecție și semnalizare oxigen. De asemenea, va fi creată o nouă infrastructură electrică pentru corpul A, una de ventilare și tratare a aerului pentru etajul 8 al aceluiași corp, precum și o infrastructură nouă de fluide medicale la etajele 1, 2, 5 și 6 ale corpului A.


Operațiunile prevăzute la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase constau în extinderea unui sistem de detectare, semnalizare și alarmare la incendiu și realizarea unuia nou în zona SAS-urilor (zonă tampon), precum și amenajarea unui sistem de ventilare mecanică, filtrare și tratare a aerului.

Valoarea totală a proiectului este de 29.122.516 lei.

11 incendii în mai puțin de un an în spitalele din România

Reamintim că în mai puțin de un an, mai multe incendii au avut loc în spitalele care tratează pacienții cu COVID, în vârfurile valurilor epidemice, când secțiile unităților medicale sunt pline. După tragedia de la Piatra Neamț, când zece persoane au murit într-un incendiu la Secția ATI, în noiembrie 2020, în ianuarie 4 pacienți au decedat într-un incendiu la Institutul „Matei Balș” din Capitală.

  • 11 noiembrie 2021 – Un incendiu a avut loc la Spitalul suport COVID Movila din Ploiești, iar doi pacienți au decedat. Incendiul s-a produs într-un salon de la parterul clădirii.
  • 1 octombrie 2021 – Un incendiu s-a produs la Secția ATI a Spitalului de Boli infecțioase din Constanța. Nouă persoane au murit.
  • 24 iulie 2021 – Un incendiu a avut loc la Spitalului Județean Constanța. A fost un incendiu la un bloc operator, de aproximatv 40 de mp, cauza probabilă fiind scurt circuit electric la dezumidificatorul din sala de operație. 
  • 21 aprilie 2021 – Un incendiu a izbucnit la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean din Slatina. Au fost evacuate 36 de persoane, dintre care 6 au fost intoxicate cu fum şi transportate la UPU.
  • 8 martie 2021 – Un incendiu a izbucnit la Spitalul de Psihiatrie din Craiova, iar 18 pacienţi şi cinci cadre medicale s-au autoevacuat, un alt pacient fiind scos de pompieri. Trei cadre medicale au fost transportate la spital cu fracturi, după ce au sărit pe geam.
  • 21 februarie 2021 – Zeci de echipe de pompieri au intervenit la Institutul „Marius Nasta”, unde a fost anunţat un incendiu la o unitate mobilă ATI amplasată într-un TIR. Ministerul Sănătăţii a informat că nu au fost victime.
  • 29 ianuarie 2021 – Un incediu a izbucnit la Institutul „Matei Balș” din Capitală, iar 102 pacienți cu COVID-19 au fost evacuați. Focul a fost stins de pompieri, însă trei persoane au fost găsite carbonizate, iar a patra a decedat deși s-a încercat resuscitarea acesteia.
  • 5 ianuarie 2021 – Un echipaj de intervenţie Chimică, Biologică, Radiologică şi Nucleară (CBRN) al ISU Timiş a intervenit la Spitalul de Psihiatrie din Gătaia, în urma unui incendiu izbucnit într-un salon al unui pavilion suport COVID. Potrivit ISU Timiş, a luat foc o saltea dintr-un salon din care au fost evacuate două persoane.
  • 2 ianuarie 2021 – Un incendiu a izbucnit la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Municipal Roman, judeţul Neamţ, doi pacienţi şi două cadre medicale fiind transportate la Camera de Primiri Urgenţe, după ce au suferit uşoare intoxicaţii cu monoxid de carbon.

 

CITEȘTE ȘI:

Spitalele din Cluj își iau măsuri de precauție. Proiect pentru evitarea INCENDIILOR, cu fonduri europene

abonare newsletter