Sănătate
Dr. Sebastian Surugiu, medic primar ginecolog: Fibromul uterin afectează de multe ori serios sănătatea femeilor
Fibromul uterin este cea mai răspândită afecțiune genitală feminină, prezentă în cazul a aproximativ jumătate dintre femeile aflate la vârsta fertilă.
Cu toate acestea, multe dintre pacientele care suferă de fibrom uterin, în special cele în cazul cărora boala este asimptomatică, nu știu că au această afecțiune. Dr. Sebastian Surugiu, medic primar ginecolog, Asistent Universitar UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca și doctor în medicină explică pe scurt care sunt factorii de risc pentru fibromul uterin și care este cea mai simplă metodă de diagnostic.
”Fibromul uterin este cea mai frecventă tumoră benignă a tractului genital feminin, el formându-se în stratul muscular al uterului, denumit miometru. Prevalența acestei afecțiuni este crescută, se estimează că aproximativ 35-40% din femeile până în 35 de ani vor dezvolta un fibrom uterin, prevalența globală putând ajunge până la 70% în întreaga populație feminină, unele studii indicând o prevalență chiar mai mare. Prevalența bolii în țara noastră nu variază semnificativ în raport cu datele menționate” explică dr. Sebastian Surugiu, medic primar ginecolog în cadrul departamentului Fibroid Center din Spitalul ARES Cluj-Napoca.
Potrivit medicului, riscul apariției fibromului uterin ține de echilibrul hormonal din organismul pacientei, dar și de câțiva factori genetici și de stil de viață.
”Teoretic, orice femeie poate dezvolta fibrom uterin pe parcursul vieții genital active. Aceste tumori sunt hormono-dependente, în geneza și dezvoltarea lor jucând un rol major hormonii estrogeni și progesteronul. Totuși, în unele studii au fost observate rate diferite de creștere ale fibroamelor pentru aceleași concentrații hormonale, ceea ce sugerează și influența altor elemente. Ca factori de risc suplimentari sunt citați existența fibroamelor uterine și la alte femei din familie, pe linie maternă, prima menstruație (menarha) precoce, stimulări hormonale estrogenice suplimentare (de exemplu majoritatea fibroamelor uterine au tendința de a crește în sarcină), obezitatea, rasa neagră” arată dr. Surugiu.
Chiar dacă unele fibroame pot fi asimptomatice și în unele cazuri pot rămâne silențioase, o mare parte dintre pacientele cu fibrom uterin vor dezvolta simptome, în funcție de numărul fibroamelor, dimensiunea și localizarea lor.
”Principalele grupe de manifestări clinice ale fibromului sunt cele hemoragice genitale (având ca și consecință, în multe cazuri, anemierea pacientei), compresiuni pe organele din jur (cel mai frecvent pe vezică și rect) și manifestări dureroase pelvine. De asemenea, asocierea cu infertilitatea este posibilă, astfel că, privind toate manifestările deja menționate, putem spune că această patologie afectează de multe ori serios sănătatea femeilor” spune dr. Surugiu.
Dr. Sebastian Surugiu recomandă controlul ginecologic regulat pentru depistarea precoce a fibromului uterin. Potrivit medicului, investigația cea mai la îndemână și cu o rată de depistare foarte bună este examenul ecografic ginecologic, ecografia transvaginală. Practic, niciun un control ginecologic nu poate fi considerat complet fără această examinare simplă, fără riscuri, ce poate evidenția prezența chiar și a unui fibrom de mici dimensiuni, asimptomatic la momentul consultului.
”Deși, în unele situații, fibroamele pot rămâne staționare și silențioase clinic, majoritatea vor crește, determinând mai devreme sau mai târziu manifestările deja menționate. Pe lângă acestea, fibroamele pot dezvolta complicații proprii lor, cum sunt necrobioza, diverse tipuri de degenerescențe și trebuie menționată posibilitatea foarte redusă, dar existentă, de transformare malignă. Menționez aici și riscurile pe care la poate antrena prezența fibroamelor în timpul sarcinii și mai ales al nașterii (travalii distocice, incidența mai mare a nașterii prin operație cezariană, risc crescut de hemoragie severă imediat după naștere)” atrage atenția dr. Surugiu.
În cadrul Fibroid Center din Spitalul ARES Cluj-Napoca, pacientele au parte de consultații ginecologice cu ecografie endovaginală, pentru diagnosticul fibromului uterin, precum și de evaluare pre-embolizare și urmărire imagistică post-embolizare a fibromului.
Articol sponsorizat de Spitalul de cardiologie ARES.
CITEȘTE ȘI: