Sănătate

Hepatita cu origine necunoscută la copii, extrem de periculoasă! Care sunt semnele care trebuie să ne îngrijoreze

A apărut și în România primul caz de hepatită acută la copii, cu origine necunoscută, care poate să aibă efecte fatale. Află care sunt primele semne de îmbolnăvire care ar trebui să ne îngrijoreze și cum le putem preveni.

Hepatita cu origine necunoscută la copii, extrem de periculoasă! Care sunt semnele care trebuie să ne îngrijoreze/ foto: depositphotos.com Hepatita cu origine necunoscută la copii, extrem de periculoasă! Care sunt semnele care trebuie să ne îngrijoreze/ foto: depositphotos.com

 

 


Ministerul Sănătăţii informează că în România a fost raportat un caz de hepatită acută severă la un copil.

 


„Cazul raportat de România este al unei fetiţe de 5 ani, internată la un spital de specialitate în data de 4 aprilie. Nu a fost detectată nicio infecţie virală activă, iar markerii pentru boli autoimune au fost negativi. Starea copilului este stabilă, primeşte medicaţie simptomatică şi este în continuare spitalizat. Copilul nu a călătorit în străinătate şi nu are nicio legătură epidemiologică cu alt caz raportat către OMS Europa.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

Raportarea a avut la bază definiţia OMS de caz probabil, care se referă la insuficienţă hepatică, transaminaze >500 UI şi icter la un copil la care nu există markeri de infecţie virală hepatică”, a precizat, luni seara, Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat de presă.


Conform MS, Biroul Regional OMS pentru Europa a raportat până la data de 21 aprilie un număr de 169 de cazuri de hepatită severă de cauză necunoscută (nu au fost detectate virusurile hepatitice cunoscute până în prezent), înregistrate la copii cu vârsta între o lună şi 16 ani.

Aceste cazuri, arată MS, au prezentat insuficienţă hepatică, adesea severă, niveluri ridicate ale enzimelor care indică citoliză hepatică şi icter.


La 74 de cazuri a fost detectată prezenţa adenovirusului F41.

„Facem aceste precizări pentru informarea opiniei publice şi pentru a elimina speculaţiile care ar putea produce îngrijorare în rândul părinţilor din România”, subliniază Ministerul Sănătăţii.

Semnele hepatitei necunoscute

Primele cazuri de hepatită acută de origine necunoscută din lume au fost semnalate în Marea Britania de Agenția de Securtiate a Sănătății din Marea Britanie. Unele cazuri au necesitat transplant de ficat.

„Investigaţiile de laborator ale cazurilor au exclus hepatitele virale de tip A, B, C, D şi E în toate cazurile”, potrivit ECDC.

Regatul Unit a raportat iniţial la 5 aprilie, la OMS, 10 cazuri de hepatită severă în Scoţia, înainte de a raporta un total de 74 de cazuri trei zile mai târziu, potrivit organizaţiei ONU.

Dintre cazurile din Marea Britanie, „multe au prezentat semne de icter”.

„Unele dintre cazuri au raportat simptome gastrointestinale, inclusiv dureri abdominale, diaree şi vărsături în săptămânile precedente”, potrivit ECDC.

Medicul pediatru Mihai Craiu a atenționat părinții în legătură cu acastă hepatită misterioasă:

„Ce știm despre hepatita misterioasă ce ar putea afecta grav copiii? În primul rând știm sigur că specialiștii nu au identificat nici un virus hepatitic cunoscut (A,B,C,E sau delta acolo unde este cazul). Există dovezi de infecție cu adenovirus, la unii dintre pacienți. Tipul incriminat, adenovirusul 41, produce la copiii anterior sănătoși doar o boală diareică, nu o hepatită fulminantă...
Pare neobișnuit de sever acest tip de hepatită, deoarece 10% din copii (17 din cei 169 bolnavi din ultimul raport al Organizației Mondiale a Sănătății - https://www.who.int/.../disease-outbreak.../item/2022-DON376) au avut nevoie de transplant hepatic.

Jumătate din copii s-au vindecat deja. Dar există si un deces... Evaluarea extrem de minuțioasă făcută de autoritațile de sănătate britanice nu arată legături între cazurile diagnosticate. Nu par să existe focare de hepatită și nici zone de risc crescut. Probabil supravegherea epidemiologică în UK este mai bună decât în alte părți și astfel a apărut, în 5 aprilie 2022, acest semnal din Scoția... OMS nu recomandă evitarea călătoriilor în țarile unde au fost descrise cazuri - vezi documentul de mai sus”, a scris dr. Craiu Mihai pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

Ce putem face?

De asemenea, medicul a explicat și ce putem face pentru a preveni îmbolnăvirea cu această hepatită necunoscută, ce nu ar trebui să facem și când trebuie să ne adresăm medicului:

„Să ne spalăm pe mâini bine după ce frecventăm locuri publice, să spălăm alimentele consumate crude (fructe, legume) și să evităm supradozarea paracetamolului. Dacă are o boală cu febră copilul nostru ar fi bine să dăm EXACT doza de paracetamol indicată de medic sau de prospect.

Supradozarea paracetamolului poate agrava leziuni existente în ficat sau poate produce leziuni grave în cazul intoxicațiilor accidentale - https://www.cmaj.ca/content/194/15/E542

Pentru moment este util să știm să recunoștem semnele de hepatită (grețuri, vărsături, icter, oboseală extremă, dureri de burtă, diaree sau febră) și să ne adresăm spitalului pentru analize, cât mai rapid”, a avertizat doctorul.

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Apa murdară din ştranduri, risc de hepatită şi dizenterie

Cum poate fi prevenită îmbolnăvirea cu hepatită

Ultimele Stiri
abonare newsletter