Sănătate
Premieră în România, la Cluj! Medicii de la UMF și Institutul Inimii au implantat primele stimulatoare cardiace fără sondă
O premieră medicală a avut loc în Cluj-Napoca. Medici de la UMF „Iuliu” Hațieganu și Institutul Inimii au implantat, pentru prima dată în România, primele stimulatoare cardiace fără sondă.
Medicii de la UMF și Institutul Inimii au implantat primele stimulatoare cardiace fără sondă
Până în prezent în România nu a fost implantat niciun astfel de stimulator.
Echipa de la Institultul Inimii „Niculae Stancioiu” Cluj-Napoca a fost formata din Dr. Roșianu Horia, șef lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, și Dr. Popa Iulia, în urma trainingului de pregătire teoretica și practică realizat în centrul din Bordeaux (Franța).
Operații de succes, în premieră la Cluj
Medicii de la UMF și Institutul Inimii au efectuat, în data de 24 mai 2022, pentru prima dată în România, implantarea cu succes a primelor două astfel de stimulatoare fără sondă.
Operațiile au decurs foarte bine, fără complicații sau incidente neplăcute și au fost supravegheate, în calitate de procter, de către Prof. Dr. Dariusz Jagielski din Wroclaw-Polonia, căruia medicii clujeni îi mulțumesc pentru participare și ajutorul acordat la demararea implantării stimulatoarelor cardiace fără sondă (leadless pacemakers-Medtronic MICRA transcatheter pacing systems).
Sondele pot duce la complicații
Sistemul convențional de pacing este reprezentat de ansamblul format din stimulatorul cardiac și sondă (sau sonde atunci când se implantează stimulatoare bi sau tricamerale).
Elementele cele mai fragile din acest ansamblu sunt sondele, care pot fi implicate într-o serie de complicații:
- infecție (endocardită infecțioasă cu vegetații pe sondă)
- fractură a întregii sonde sau doar a izolației
- dezvoltarea unei fibroze excesive la vârful sondei și realizarea unui bloc de ieșire (stimularea devine ineficientă)
- depoziționarea sondei
- perforația peretelui liber ventricular sau atrial care determină apariția tamponadei cardiace
Complicații pot să apară și la nivelul buzunarului subcutanat unde este plasat stimulatorul, ne exemplifică medicii:
- eroziuni ale pielii și extravazarea aparatului și/sau a sondelor
- infecții ale buzunarului subcutanat
- hematom de buzunar
- prejudiciul estetic poate fi considerat o posibilă neplăcere și o limitare a metodei.
De asemenea, implantarea sistemelor convenționale de pacing se realizează prin abordul venos al sistemului cav superior, cel mai adesea prin intermediul venei cefalice sau, atunci când din motive anatomice acest abord nu este posibil, prin puncționarea venei subclaviculare.
Acest gest se poate solda dese ori cu pneumotorace - complicație care crește mult timpul și costurile de spitalizare și poate pune în pericol viața pacientului.
Stimulatoarele fără sondă, soluția pentru pacienții „fragili”
Unii pacienți au însă indicație fermă pentru implantarea unui stimulator cardiac, la care accesul venos de pe teritoriul cav superior este imposibil.
Acești pacienți sunt cei vârstnici, fragili sau cu diverse boli/comorbidități, precum: afecțiuni vasculare, insuficiență renală în program de dializă (cu cateter sau fistulă), diabet zaharat, sclerozari sau ocluzii venoase secundare radioterapiei pentru diverse neoplazii.
„Pentru acești pacienți și pentru a preîntâmpina apariția posibilelor complicații de la nivelul sondelor sau a buzunarului subcutanat în care este plasat stimulatorul, în ultimii ani au fost desfasurate cercetări importante și au fost depuse eforturi deosebite pentru a dezvolta și produce stimulatoare fără sondă („leadless”). Un astfel de aparat, de altfel cel mai miniaturizat și cel mai frecvent implantat în ultimii 5-6 ani în multe țări, este stimulatorul MICRA produs de firma americana Medtronic”, ne spun medicii care au efectaut primul implant de acest fel în România.
Despre stimulatorul MICRA
Stimulatorul MICRA este un sistem de pacing transcateter - o capsulă mică în care este înglobat tot sistemul electronic și bateria care are patru ancore din nitinol pentru fixarea directă în miocardul ventricular.
„Acesta se introduce prin puncția venei femurale, cale pe care se plasează o teacă lungă avansată până la nivelul atriului drept. Pe aceasta teacă se introduce sistemul de delivrare, la rândul ei, o teaca lunga, deflectabilă, de care este atașat stimulatorul.
Sistemul de delivrare este introdus îm ventriculul drept, stimulatorul este plasat la nivelul septului interventricular și este ancorat în miocard prin intermediul sistemului de fixare. Se verifică gradul de fixare al stimulatorului și parametrii electronici de pacing și sensing. Dacă aceștia sunt în limite normale se elibereaza stimulatorul și se retrag tecile, ulterior se efectueaza hemostaza la nivel femural”, explică medicii clujeni.
CITEȘTE ȘI: