Sănătate

După 18 ani şi 20 miniştri. Spitalul Regional Cluj, gata în 2026?

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, spune că spitalele regionale ar trebui să fie gata până la finalul lui 2026.

 

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, după şedinţa de Guvern, că spitalele regionale ar trebui să fie gata până la finalul lui 2026, 2027 şi important este că proiectele pentru două dintre ele au început, respectiv pentru Cluj şi Iaşi.


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

„Spitalele regionale ar trebui să fie gata până la finalul lui 2026, 2027, important este că proiectele pentru două dintre ele au început”, a spus ministrul, arătând că a avut o întâlnire, zilele trecute, cu proiectanţii, pentru Spitalul regional Iaşi şi Spitalul regional Cluj. 

„După discuţiile cu ei, chiar încearcă să reducă dacă se poate termenul de execuţie al proiectului, astfel încât în trimestrul doi al lui 2023 să avem proiectele gata şi să se poată organiza licitaţiile pentru construcţia spitalelor”, a mai afirmat Rafila, adăugând că licitaţia pentru proiectarea Spitalului Regional Craiova va fi finalizată în lunile de vară, iulie sau august.


Guvernul a aprobat, joi, înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate, acesta fiind un instrument care să facă posibilă accelerarea investiţiilor în sectorul sanitar, în primul rând a celor trei spitale regionale, a anunţat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

El a spus că este bine ca să existe o agenţie specializată în investiţii, mai ales în sectorul sănătăţii.


„Lipsa investiţiilor în ultimii 30 de ani în sectorul public a creat o mare nemulţumire şi a limitat accesul la servicii de sănătate. Este important să avem o astfel de structură. Este important, însă, să găsim şi mecanismele prin care să stimulăm aducerea unor specialişti în structurile acestei agenţii. Până la urmă, o structură fără profesionişti nu poate să îşi îndeplinească rolul şi cred că acesta va fi lucrul cel mai dificil", a adăugat Rafila.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat joi că, prin ordonanţă de urgenţă, va fi operaţionalizată Agenţia pentru investiţii în sănătate, menţionând că se va asigura "mai multă coerenţă" derulării proiectului celor trei spitale regionale - Cluj, Iaşi şi Craiova.


„Astăzi, prin ordonanţă de urgenţă, operaţionalizăm Agenţia specializată să gestioneze investiţiile în domeniul sănătăţii. Este o ordonanţă de urgenţă prin care realizăm, practic, punerea în funcţiune a tuturor mecanismelor prin care putem să beneficiem de fondurile asigurate prin PNRR - şi aici vorbim de 2,5 miliarde de euro, fără TVA, pentru investiţii şi reforme în sistemul medical", a precizat Ciucă, înaintea şedinţei de Guvern.

Spitalul Regional de Urgență Cluj „datează” din 2004

Proiectul construirii Spitalului Regional de Urgență a fost lansat încă din mandatul senatorului Marius Nicoară în calitate de președinte al Consiliului Județean, în 2004. Din 2004 încoace, când s-a discutat pentru prima dată de construirea unei unități medicale care să deservească judeţele din Regiunea de Nord-Vest, la cârma Ministerului Sănătății s-au perindat 17 miniștri.


Ovidiu Brânzan, Mircea Cinteză, Eugen Nicolăescu, Ion Balzac, Adrian Videanu, Cseke Attila, Ritli Ladislau, Vasile Cepoi, Victor Ponta, Raed Arafat, Nicolae Bănicioiu, Patriciu Achimaş-Cadariu, Vlad Voiculescu, Florian Dorel Bodog, Sorina Pintea, Victor Costache, Nelu Tătaru, Vlad Voiculescu şi Alexandru Rafila au urmat, rând pe rând, în fruntea Ministerului Sănătății.

Din păcate pentru zeci de mii de bolnavi, niciunul dintre ei nu a fost în stare să urnească proiectul Spitalului Regional de Urgenţă Cluj. Abia acum, odată cu aprobarea finanțării din partea Comisiei Europene, lucrurile tind să intre pe făgașul normal. 

Spitalul Regional de Urgență Cluj va avea 7 niveluri și heliport

Spitalul va fi construit în zona Florești, strada Avram Iancu, la 10 km de centrul municipiului Cluj-Napoca. Terenul a fost primit de Ministerul Sănătății de la CJ Cluj, iar clădirea va avea 7 niveluri (subsol, parter și 5 etaje), plus heliport. De asemenea, în cadrul spitalului se vor desfăşura şi activităţi didactice, prin Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”.

Aflat în vizită la Cluj-Napoca, în septembrie 2020, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a explicat că spitalul va avea o suprafaţă totală de 151.000 mp, cu o suprafață utilă de 70.000 mp, iar amprenta la sol va fi de 28.800 mp. Spitalul va avea 1.396 locuri de parcare, la sol și în subsol, va avea o stație de autobuz, iar în parcare vor fi amplasate 10 stații de încărcare pentru mașinile electric

CITEȘTE ȘI:

A fost semnat contractul de finanțare pentru primul spital regional din țară. Clujul mai așteaptă

Ministrul Sănătății promite un spital regional la Cluj: „Spitalul Județean este o rușine pentru acest oraș”

A fost semnat primul contract de finanţare pentru un spital regional. Şi nu e Clujul!

abonare newsletter