Sănătate

Salvatorii din pandemie dați afară din spitale? Medic clujean: „ Bătaie de joc imensă la adresa eroilor”

Ce soartă vor avea cei angajați pe perioada Covid în spitalele din Cluj? Un medic de la Spitalul de Boli Infecțioane susține că doctorii, asistentele si brancardierii angajati în urmă cu doi ani vor fi dați afară!

Ambulantieri in curtea spitalulului Clinic de Boli Infectioase Cluj-Napoca, miercuri 21 octombrie 2020. Inquam Photos / Cristi Vescan Ambulantieri in curtea spitalulului Clinic de Boli Infectioase Cluj-Napoca, miercuri 21 octombrie 2020. Inquam Photos / Cristi Vescan

 

Medicul, care a dorit să își păstreze anonimatul, susține că doctorii, asistentele și brancardierii angajați în urmă cu doi ani să lucreze pe Covid în prima linie  la Spitalul de Boli Infecțioase Cluj, „care au dus pandemia în spate doi ani și și-au riscat viata la propriu pentru pacienții Covid, din toamnă vor fi dați afară”.


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

„Fără să se respecte Legea 70 promulgată de președintele Klaus Iohannis care admite că tot personalul angajat în pandemie va fi angajat definitiv și totul se face pe ascuns. Tuturor le este frică să vorbească public. Este o bătaie de joc imensă la adresa eroilor care au suportat cea mai grea perioadă din medicina din ultimul secol. Noi, care ne-am pierdut în pandemie familii, copii, sănătatea fizică și mentală, ce am putea să facem acum?”, susține medicul.

247 de persoane angajate la Infecțioase

Într-un răspuns pentru monitorulcj.ro, conducerea Spitalului Clinic de Boli Infectioase Cluj susține că au fost efectuate angajari de catre Spitalul Clinic de Boli Infectioase Cluj începând cu anul 2020 „în baza Legii nr. 55 din 15 mai 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19  precum si a Legii nr. 136 din 18 iulie 2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic”.


„Au fost angajate un număr de 247 de persoane ( medici, asistenți, îngrijitori, infirmiere etc.) începând cu anul 2020, pe perioadă determinată, din care 71 de persoane au plecat la cerere”, susține Ioan Mureșan, reprezentantul legal al Mansana Optim SRL, managerul Spitalului de Boli Infecțioase.

Mureșan susține că persoanele angajate pe perioada stării de alertă „vor putea participa în luna iunie la examene pe toate posturile vacante aprobate de către Consiliul Județean Cluj în statul de funcții”.


„În temeiul Legii  nr. 70 din 28 martie 2022 privind reglementarea statutului personalului care, în perioada stării de alertă sau a situaţiilor de risc epidemiologic şi biologic, determinate de pandemia de COVID-19, a fost încadrat pe perioadă determinate și a OMS  nr. 1.168 din 15 aprilie 2022 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi desfăşurare a examenului pentru ocuparea posturilor pe perioadă nedeterminată, pentru personalul care a ocupat fără concurs posturi de execuţie, pe perioadă determinată, în perioada stării de alertă sau a situaţiilor de risc epidemiologic şi biologic, aceste persoane pot participa la examene pe posturile vacante”, se arată în răspunsul primit.

Le e frică de concurs?

Vorbim de 176 de posturi vacante aprobate de Consiliul Județean Cluj pentru care se vor organiza exemen. 


„Posturile sunt următoarele: 16  medici, 81 asistenti medicali, 10 registratori medicali, 1 biolog, 1 biochimist, 1 chimist, 2 fiziokinetoterapeuți, 15 brancardieri, 4 kinetoterapeuți, 10 infirmiere, 35 de îngrijitoare”, a mai precizat Mureșan.

Inclusiv ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că personalul medical angajat în perioada pandemiei va susţine un examen care să permită continuarea activităţii „din punct de vedere legal”.


„Totuşi, trebuie susţinut un examen, chiar dacă nu este un concurs, un examen care să permită continuarea activităţii din punct de vedere legal.  Vor continua după ce promovează un examen. Nu există o bază legală de continuare automată a activităţii. Legea spune că se angajează prin concurs. Există acum aceste prevederi legale care permit continuarea activităţii acestor persoane după promovarea unui examen”, a afirmat ministrul la conferinţa organizată cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătăţii.

CITEȘTE ȘI:

Clujul, pe locul trei în topul angajărilor. În ce domenii se fac cele mai multe angajări?

Două centre de evaluare COVID, deschise la Spitalul de Boli Infecțioase și Spitalul de Copii, în Cluj-Napoca

Medic la Boli Infecțioase Cluj: „Am avut momente de frică și frustrare. Nu voi pleca urechea când ne numiți asasini”

abonare newsletter