Social

Vremea se răcește considerabil în Cluj! Ce măsuri iau autoritățile pentru persoanele fără adăpost

Vremea se va răci considerabil în perioada următoare, cu temperaturi sub 0 grade pe timpul nopții, potrivit meteorologilor. Cum vor trece persoanele fără adăpost peste provocările sezonului rece?

Centru persoane fără adăpost Cluj-Napoca/ sursa: Emil Boc/Facebook.com Centru persoane fără adăpost Cluj-Napoca/ sursa: Emil Boc/Facebook.com

 

 


În perioada următoare vremea se va răci treptat, până la 10 grade Celsius pe timp de zi, iar noaptea temperaturile vor coborî sub zero grade. Sezonul de iarnă continuă să reprezinte o problemă majoră pentru persoanele fără adăpost. 

 


Ce fac autoritățile pentru cei în nevoie?

La solicitarea monitorulcj.ro, reprezentanții administrației locale au declarat că centrele sociale sunt pregătite pentru găzduirea persoanelor în nevoie, în funcție de locurile disponibile.

La nivelul municipiului Cluj-Napoca, două centre pentru persoane fără adăpost sunt gestionate de autorități. Acestea acoperă peste 100 de locuri de cazare pentru persoanele în nevoie. 


Astfel, Centrul Social de Urgență, din strada Dragoș Vodă, numărul 36-38, dispune de o capacitate de 50 de locuri.

Iar Centrul de Găzduire Temporară, situat pe strada Oașului, nr 298, dispune de o capacitate de 64 de locuri. În total, cele două centre oferă 114 locuri de cazare.


În plus, alte două unități de asistență socială, din zona privată, oferă 45 de locuri de cazare pentru persoanele fără adăpost:

  • Centrul rezidențial „Sfântul Ioan al lui Dumnezeu” al Uniunii Creștine din România, situat în Cluj-Napoca, str. Petofi Sandor nr. 10 – cu o capacitate de 10 locuri; 
  • Centrul de Urgență al Fundației Prison Fellowship Romania, situat în Cluj-Napoca, str. Sobarilor nr. 29 – cu capacitate de 35 locuri.

În prezent, Centrul Social de Urgență dispune de un număr de 26 de locuri libere pentru găzduirea persoanelor fără adăpost, iar Centrul de Găzduire Temporară de 19 locuri, potrivit reprezentanților Primăriei Cluj-Napoca la solicitarea monitorulcj.ro


De altfel, aceste cifre pot varia semnificativ de la o zi la alta, în funcție de dorința beneficiarilor de a accesa serviciile oferite.

Potrivit reprezentanților Primăriei, pe parcursul sezonului de iarnă de anul trecut nu a existat o listă de așteptare pentru persoanele care doreau să acceseze serviciile celor două centre din subordinea Primăriei, și nu au fost refuzate persoane care au corespuns criteriilor de admitere. 

Cine poate beneficia de serviciile de asistență din centrele de adăpost

Potrivit regulamentului de funcționare, nu pot beneficia de serviciile oferite persoanele aflate sub influența băuturilor alcoolice și a drogurilor, persoanele cu boli contagioase, persoanele aflate în episod psihotic precum și cele cunoscute ca fiind violente.

Beneficiarii serviciilor sociale acordate pot fi persoane adulte fără adăpost din municipiul Cluj-Napoca, indiferent de vârstă, sex, rasă sau religie, care solicită serviciile oferite, au situație socioeconomică precară, sunt lipsite de posibilitatea asigurării unei locuințe (temporare sau definitive) și care, din punct de vedere medical, sunt apte de a sta în colectivitate și nu necesită supraveghere medicală permanentă. 

Categorii ale grupului țintă:

  • persoane care și-au pierdut locuința din diverse motive și nu au resursele materiale necesare asigurării alteia și nici nu beneficiază de alte servicii sociale care acordă găzduire;
  • tineri proveniți din centre de plasament care nu au locuință;
  • persoane cu dizabilități a căror autonomie mentală este conservată, iar cea locomotorie este total sau parțial menținută;
  • persoane fără adăpost identificate de către Poliția locală pe raza municipiului Cluj-Napoca și aduse la CSU pentru găzduire în regim de urgență persoane fără adăpost, externate de spitalele din municipiul Cluj-Napoca sau de Unitatea de Primiri Urgențe, după o evaluare medicală care certifică absența bolilor infecto-contagioase și păstrarea autonomiei. 

Pregătirea centrelor pentru perioada de iarnă

Atât Centrul Social de Urgență, cât și Centrul de Găzduire Temporară oferă servicii sociale persoanelor fără dăpost care solicită acest lucru și care doresc să se angajeze activ în procesul de asistare socială, potrivit autorităților.

În ceea ce privește pregătirea centrelor pentru perioada de iarnă, cele două unități sunt pregătite permanent în vederea găzduirii persoanelor fără adăpost, în limita locurilor disponibile.

În cadrul celor două centre, respectiv Centrul Social de Urgență și Centrul de Găzduire Temporară în anul 2021, 116 de persoane au beneficiat de contracte pentru acordarea de servicii sociale, iar un număr de 284 persoane au fost preluate ca și situații de urgență și au beneficiat de găzduire, igienizare pe o perioadă cuprinsă într-un interval de 1-7 zile.

CITEȘTE ȘI:

Persoanele fără adăpost, duse la centrele primăriei. Cum poți ajuta?

Zeci de persoane fără adăpost, la centrele Primăriei. Ce măsuri s-au luat pentru prevenirea infectării cu COVID19?

abonare newsletter