Social

95% dintre familiile vulnerabile nu pot acoperi nevoile de bază ale copiilor. Mulți părinți nu își permit să trimită copiii la școală

Un procent de 95% dintre familiile vulnerabile nu pot acoperi nevoile de bază, cum ar fi medicamente sau consultaţii medicale.

Un procent de 95% dintre familiile vulnerabile nu pot acoperi nevoile de bază, cum ar fi medicamente sau consultaţii medicale/ FOTO: World Vision România/ Facebook Un procent de 95% dintre familiile vulnerabile nu pot acoperi nevoile de bază, cum ar fi medicamente sau consultaţii medicale/ FOTO: World Vision România/ Facebook

 

 


Un procent de 95% dintre familiile vulnerabile nu pot acoperi nevoile de bază, cum ar fi medicamente sau consultaţii medicale pentru o problemă de sănătate, alimente sau alte bunuri de strictă necesitate pentru copii, cheltuieli legate de educaţia acestora, facturile cu utilităţile locuinţei, pe fondul crizei socio-economice, indică un sondaj al Salvaţi Copiii România.

 


Datele anchetei realizate de Salvaţi Copiii România arată că 96% dintre familiile care au participat la studiu au indicat printre sursele de venit transferurile sociale (alocaţii, indemnizaţii, burse şi ajutoare sociale), pentru mai mult de una din zece gospodării (12%) acestea constituind unica sursă de venit. Peste o treime dintre gospodăriile cuprinse în eşantion (38%) au trei sau mai mulţi copii, iar 8% - cinci sau mai mulţi.

19% dintre familii primesc bani de la rudele plecate în străinătate

Un procent de 19% dintre gospodării primesc sume de bani de la rudele care muncesc în străinătate, iar pentru 5% acestea reprezintă unicul venit al familiei (exceptând transferurile sociale). Pentru 98% dintre gospodării cheltuielile s-au majorat. Peste o treime din gospodării (34%) se bazează (şi) pe venituri din munca ocazională, iar pentru aproape o cincime din eşantion (18%) aceste venituri sunt unica sursă de bani a familiei (exceptând transferurile sociale). Mai mult decât atât, 14% din gospodării se bazează doar pe munca ocazională a unui singur membru al familiei.


În ceea ce priveşte pensiile, ele se numără printre sursele de venit ale 18% dintre gospodării, pentru 4% reprezentând sursă unică (exceptând celelalte transferuri sociale), iar în cazul a 3% o singură pensie reprezintă unicul venit al familiei. Jumătate dintre gospodării încearcă să facă economii la utilităţi şi alimente, fapt care riscă să afecteze bunăstarea copiilor. În contextul socio-economic actual şi cheltuielile legate de educaţie şi sănătatea copiilor sunt diminuate în multe familii pentru a face faţă valului de scumpiri. În ceea ce priveşte alte cheltuieli pe care familiile le reduc sau la care renunţă, cel mai frecvent indicate sunt vacanţele/activităţile de timp liber şi renovarea locuinţei.

Două din cinci gospodării (40%) spun că au venituri mai mici toamna aceasta faţă de cea din 2021, pentru 41% veniturile sunt la fel, iar 18% dintre familiile din eşantion se bucură de venituri majorate. Cele mai multe familii îşi îndreaptă speranţa de a primi sprijin pentru depăşirea efectelor crizei economice către actorii non-statali (ONG-uri, biserică). Potrivit datelor oficiale Eurostat, în 2021 circa 1,5 milioane de copii din România (41,5%) se aflau în risc de sărăcie sau excluziune socială.


 

CITEȘTE ȘI:

Ajutor pentru plata facturilor, pentru români. Vouchere sociale de 250 de lei vor fi acordate și în 2023

România, codașă în UE la rata de angajare a tinerilor între 15 și 29 de ani

abonare newsletter