Social
Walking Month. 9 milioane de pași și o finanțare record pentru tinerii cu dizabilități și copiii orfani: peste 80.000 de euro
Sute de copii cu dizabilități, orfani sau din familii cu venituri foarte mici vor avea ocazia să facă sport și să meargă în tabere sportive datorită concursului caritabil Walking Month, care a strâns o finanțare record la ediția 2022.
Walking Month, echipa câștigătoare
Cei 2.563 de participanți în competiție au strâns în total suma de 448.868 de lei. Rezultatul acestei ediții reprezintă cea mai mare sumă oferită în istoria de 8 ani a competiției Walking Month. Programele sportive pentru copii și tineri din grupuri vulnerabile vor fi puse în practică de trei asociații non-profit, beneficiarele donațiilor strânse prin intermediul Walking Month.
Astfel, asociația CERT Transilvania va ajuta 50 de copii care cresc fără părinți la mănăstirea Dumbrava, de lângă Turda, să facă sport și dans și să deprindă abilități de mișcare și socializare utile viața întreagă. Datorită finanțării record, acești copii vor avea parte de activitățile menționate timp de minim 16 luni în care vor avea asigurate echipamente, două antrenamente săptămânale cu antrenori dedicați dar și deplasări la cluburi de profil din Cluj pentru a putea interacționa cu alți copii de aceeași vârstă.
Asociația Caiac Smile va ajuta 160 de elevi de la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca cu o săptămână intensă de inițiere în ski, după ce a investit în accesibilizarea pârtiilor, pentru a face posibile asemenea experiențe. Sumele strânse în Walking Month 2022 vor permite însă extinderea programului și la alte categorii de tineri cu dizabilități.
Asociația Minute de mișcare și-a propus să ajute 25 de copii din familii cu posibilități financiare reduse să participe la drumeții și activități sportive variate, menite să îi introducă în lumea sportului și să le dezvăluie avantajele unui stil de viață activ și sănătos, dar va reuși în urma Walking Month să ofere două astfel de tabere, pentru un număr dublu de copii.
„Faptul că și în acest an mii de oameni au ales să ajute prin intermediul Walking Month ne dă puterea să fim alături de unii din cei mai vulnerabili membri ai comunității din care facem parte. Sute de tineri vor cunoaște acum bucuria, libertatea și abilitățile pe care sportul le aduce în viața oricărui om, iar suma record strânsă înseamnă că asociațiile beneficiare vor putea extinde activitățile planificate inițial”, spune Ioana Popa, General Manager Betfair Romania Development, compania care organizează concursul Walking Month din anul 2015.
Dincolo de componenta sa caritabilă, Walking Month este un eveniment care încurajează fiecare concurent să adopte un stil de viață activ și, astfel, sănătos. Concurenții încearcă, timp de o lună, să meargă cât mai mult pe jos în timpul activităților zilnice, pentru a acumula pași și a avansa în clasamentul Walking Month. Rezultatele sunt pe măsură: în total, cei 2.563 de participanți au făcut peste 780 de milioane de pași, adică o medie zilnică de 10.200 de pași de persoană.
Ediția 2022 a fost câștigată de echipa „Cucubau”, cu un număr total de 9.082.464 de pași, urmați de „Smashers”, cu 8.101.620. Pe locul al treilea s-a clasat echipa „Pantera Roz”, campioana ediției precedente, cu 6.839.523 de pași. La nivel individual, concurentul cu cele mai bune rezultate este Claudiu Tofeni, de profesie trainer, cu un total de 3.066.343. Aflat al doilea an consecutiv pe primul loc, Claudiu aproape și-a dublat numărul de pași față de ediția 2022, dedicând mersului pe jos ore întregi în fiecare zi.
În Cupa Companiilor, un concurs desfășurat în cadrul Walking Month dar în care se ia în calcul media de pași făcute de angajații companiilor care aleg să susțină financiar cauza concursului, podiumul a fost ocupat de campionii de la EuroGSM, veterani ai competiției, urmați de echipele Nixu Cybersecurity și Generix. În total, 37 de companii s-au înscris în această competiție și au contribuit cu sponsorizări.
Despre Walking Month
Walking Month este un concurs caritabil, ediția a VIII-a având loc între 31 octombrie și 30 noiembrie 2022. Cu ajutorul acestui proiect, în cele șapte ediții anterioare a fost donată o sumă de peste 1.8 milioane de lei pentru cauze umanitare.
În 2015, cei 600 de participanți au strâns bani pentru dotarea cu aparatură medicală a unui spital de copii din Cluj-Napoca; în 2016, numărul concurenților a crescut la 1.440, care au donat 132.126 de lei pentru terapia de care aveau nevoie copiii cu dizabilități neuromotorii. În 2017, 146.520 de lei au fost donați către Beard Brothers, ceea ce a permis organizației să își dubleze capacitatea serviciului The Beard Mobile, primul taxi comunitar gratuit destinat persoanelor care nu se pot deplasa.
Anul 2018 a adus peste 2.000 de participanți în concurs, care au au strâns 300.000 de lei, sumă care a asigurat pregătirea sportivilor României legitimați la clubul Lamont pentru Jocurile Paralimpice 2021. În 2019, concursul a contribuit la crearea primei ambulanțe sociale din Transilvania, în 2020 concurenții și organizatorii au reușit să adune banii necesari pentru 20.000 de mese calde oferite prin „Masa pe roți” a Serviciului de Ajutor Maltez România. La ediția de anul trecut, cei 2.231 de concurenți au strâns 406.048 lei pentru a ajuta peste 10.000 de persoane din mediul rural să aibă acces mai sigur la servicii medicale, printr-un program de renovare a dispensarelor rurale desfășurat de asociația PRIMA DATĂ ACASĂ.
CITEȘTE ȘI: