Social

Clujul a înregistrat 1.277 de cazuri de violență în familie, în 2022! Victimele au cerut sute de ordine de protecție

În anul 2022, 1.277 de infracțiuni privind violența în familie au fost raportate numai în județul Cluj. Victimele au cerut aproape 700 de ordine de protecție.

Violență în familie / Foto: depositphotos.com Violență în familie / Foto: depositphotos.com

 

 


În anul 2022, apelurilor către Sistemul Unic pentru Apeluri de Urgență 112 au necesitat 29.660 de intervenții ale polițiștilor, în județul Cluj. În ceea ce priveşte infracțiunile asociate cu violenţa în familie, în cursul anului 2022 au fost sesizate 1.277 de astfel de fapte, potrivit datelor transmise de IPJ Cluj.

 


Cele mai multe, 806 la număr, au fost infracţiuni de loviri sau alte violenţe, 114 infracţiuni de abandon de familie şi 111 infracţiuni de ameninţare.

Pentru a se proteja, victimele au cerut ordine de protecție. La nivelul județului Cluj, Poliția a emis 407 de ordine de protecţie provizorii, care au fost în creștere cu 27 față de anul anterir, dar și  287 de ordine de protecţie (în scădere cu 45)


Centru pentru victimele violenței domestice la Cluj

La Cluj a devenit pe deplin funcțional un centru destinat victimelor violenței domestice, începând din luna mai 2022. Acesta a fost înființat și operaționalizat în cadrul proiectului european „VENUS - împreună pentru o viață în siguranță!” destinat combaterii acestei forme de violență prin crearea unei rețele naționale inovative integrate de locuințe protejate.

În cadrul acestei locuințe protejate, a cărei locație este, din motive evidente, secretă, a fost înființat un serviciu social complex, dotat cu un cabinet de consiliere vocațională și grup de suport pentru victime.


Spațiul este destinat unui număr de șase victime ale violenței domestice, perioada de găzduire fiind de până la un an. Pentru a accesa serviciile oferite în cadrul locuinței protejate persoanele trebuie să aibă calitatea de victimă a violenței domestice în formele prevăzute de lege și în legătură cu toate tipurile de relații familiale/sociale/parteneriale, de rudenie/afinitate, pe care victima le are cu celelalte persoane.

42 de femei și 4 copii, morți din cauza abuzurilor din familie

La nivel național, 42 de femei și patru copii nu au mai apucat să vadă lumina zilei după ce au fost agresați de un membru al familiei. Cifrele sunt extrem de îngrijorătoare.


„Viața unui om este de neprețuit! Cifrele violenței domestice din 2022 sunt teribile: 42 de femei și 4 copii au murit anul trecut, în urma bătăilor și abuzurilor din familie. Aproape 40.000 de femei și 9.000 de copii au fost victimele agresiunilor. De asemenea, în 2022, au fost emise peste 11.000 de ordine de protecție și peste 20.000 de ordine de protecție provizorii. Această realitate înfiorătoare trebuie să ne să ne mobilizeze și să-i facă pe mai mulți români să conștientizeze gravitatea unor astfel de gesturi”, anunța ministrul Familiei, Gabriela Firea, la finalul lunii ianuarie 2023.

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Marș pentru combaterea violenței împotriva femeilor, la Cluj-Napoca: „Ne-am săturat de vorbe goale, vrem servicii sociale!”

Victimele violenței domestice vor putea beneficia de locuințe sociale. Centru pentru victimele agresiunii, deschis în Cluj

abonare newsletter