Social

Peste 800.000 de români, lăsați „cu ochii în soare” de Guvern. De ce nu au mai primit cardurile de energie?

800.000 de români nu au mai primit cardurile de energie oferite de statul român. Care a fost cauza?

Peste 800.000 de români, lăsați „cu ohii în soare” de Guvern. FOTO: Facebook/ MIPE Peste 800.000 de români, lăsați „cu ohii în soare” de Guvern. FOTO: Facebook/ MIPE

 

 


Emise cu scopul să îi ajute pe pensionarii cu venituri mici să-și plătească facturile, cardurile de energie nu au ajuns până acum la peste 800 de mii de români.

 


Este vorba de familiile unde autoritățile nu au putut stabili numărul de persoane din locuință, peste 550.000 de astfel de cazuri. Pe de altă parte, mai sunt aproximativ 300.000 de beneficiari care locuiesc la aceeași adresă cu alți colocatari și depășesc plafonul de 2.000 de lei, anunțat de autorități. După ce au interogat bazele de date, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat că de luni vor fi distribuite aproximativ 340.000 de carduri.

Un număr de 520 de posibili beneficiari înregistrau venituri de peste 10.000 de euro și au fost tăiați de pe listă.


Cine nu a primit cardurile de energie

Marcel Boloș, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a anunțat, într-un interviu pentru știrileprotv.ro, că de luni vor fi distribuite aproximativ 340.000 de carduri.

„Avem cele două situații pe care le-am mai prezentat, a acelora care au domiciliul la aceeași adresă, dar fie nu a fost întocmit nomenclatorul stradal sau nu s-a operat în cărțile de identitate adresa de domiciliu (...). 550.000 de astfel de beneficiari avem în această situație. (...) Am interogat bazele de date, am cules declarațiile pe propria răspundere și, din aceștia, 340.000 urmează ca de luni să li se distribuie și să li se tipărească cardul de energie.


Mai avem cei care locuiesc la aceeași adresă cu colocatari care fac depășirea de 2.000 de lei a pragului de venit stabilit prin lege - 298.000 de beneficiari. Tot de luni începem distribuirea înștiințărilor pentru că sunt excluși din lista de beneficiari și avem mecanismul anchetelor sociale”, a declarat Marcel Boloș.

În cazul familiilor unde veniturile depășesc 2.000 de lei pentru că la locul de consum figurează în bazele de date mai multe persoane, dar pensionarii locuiesc singuri, aceștia pot cere primăriei să realizeze o anchetă socială. Până în acest moment, au fost înregistrate peste 450.000 de declarații pe propria răspundere.


Ce pot face persoanele care nu au primit cardurile de energie?

„Cei care nu au primit cardul de energie sunt cei care au dat declarațiile pe propria răspundere și urmează ca de luni la cei 347.000, respectiv 347.000 de locuri de consum, să distribuim respectivele carduri de energie.

(Dacă) am primit înștiințarea din care reiese că acolo sunt doi colocatari ce realizează venituri din diverse activități profesionale, dar acei colocatari nu locuiesc cu beneficiarul la respectiva adresă, beneficiarul cu înștiințarea pleacă la primăria de care aparține, i se întocmește o anchetă socială pe care o avem stabilită ca model, prin ordin de ministru.

Ancheta socială concluzionează că la adresa respectivă locuiește doar beneficiarul nostru singur. Cu acea anchetă socială, beneficiarul se duce la oficiul poștal. Predă ancheta, noi ne facem treaba, interogăm bazele de date și stabilim că se confirmă cele constatate în ancheta socială, urmând ca poștașul să se ducă și să distribuie cardul”, a mai explicat Boloș.

Cum se stabilesc veniturile pentru fiecare membru al familiei?

Marcel Boloș a explicat modul de calcul pentru beneficiari. Până acum, cardurile de energie au ajuns la peste 1.700.000  de români. În total, s-au făcut peste 200.000 de plăți, în valoare 62.000.000 de lei.

„Să presupunem că beneficiarul nostru are o pensie de 1.500 de lei, la adresa de domiciliu locuiește cu unul dintre fii, care are o activitate (...) și care realizează un venit de 5.000 de lei net. Se adună 5.000 de lei împreună cu 1.500, asta înseamnă 6.500, împărțit la doi - rezultă 3.200, deci nu se încadrează. Foarte important ca cei care au adresa de domiciliu aceeași cu colocatarii care au adresa de domiciului cu titularul nostru de card, veniturile de cumulează și se împart la numărul de persoane”, a mai arătat Boloș.

Pe de altă parte, a precizat Marcel Boloș, sunt peste 500 de familii unde veniturile depășesc 10.000 de euro lunar, iar beneficiarii au fost eliminați de pe listă.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Facturile la gaz ar putea fi plătite în rate. Ce alte măsuri sunt propuse de ANRE?

abonare newsletter