Social
Azilele groazei, efecte până la Cluj. Amenzi de peste 320.000 lei, după controale la 12 centre din județ.
După ce zeci de bătrâni au fost găsiţi în condiţii inumane în azile din Voluntari, autoritățile din Cluj au început să efectueze controale la nivelul județului. Și aici au fost găsite nereguli la centrele pentru vârstnici, adulți cu dizabilități și copii.
Azil de bătrâni / Foto: depositphotos.com
La nivelul județului Cluj au fost demarate controale în echipe mixte (ISU, IPJ, ITM, DSP, DSVSA, AJPIS, Protecția Consumatorului) începând de luni, 10 iulie, conform unei planificări pe zone realizată împreună cu AJPIS, potrivit Prefecturii.
Conform prefectului Irina Munteanu, în județul Cluj sunt 87 de centre rezidențiale, publice și private, de vârstnici, adulți cu dizabilități și copii. În prima zi de controale, 12 dintre acestea au fost verificate.
„Au fost constituite 3 echipe care intervin concomitent, dat fiind numărul mare al acestor furnizori de servicii sociale, fiecare instituție realizând controlul în baza legislației și a procedurilor proprii. În prima zi au fost verificate 12 centre. Au fost constatate o serie de nereguli și au fost aplicate avertismente și sancțiuni pentru:
- produse expirate,
- lipsa unor proceduri sau documente,
- lipsa personalului de specialitate,
- absența verificării și întreținerii periodice a instalației electrice, a documentelor specifice pe linia apărării împotriva incendiilor,
- lipsa analizei de risc la securitatea fizica,
- nestabilirea modelelor de meniu de alimentație zilnică în baza recomandărilor medicului nutriționist sau a asistentului dietetician, conform standardului minim de calitate,
- precum lipsuri în gestionarea corespunzătoare a deșeurilor periculoase”, a potrivit prefectului.
Au fost administrate următoarele măsuri:
- 36 amenzi - cuantum total 327.500 Ron;
- 106 avertismente;
- 0 suspendate;
- 0 închise.
Azilele groazei
56 de bătrâni găsiţi în condiţii inumane în trei azile din localitatea Voluntari au fost transportaţi de echipajele SMURD la spitale pentru a primi îngrijiri medicale, au anunţat, marţi, 4 iulie, reprezentanţii Poliţiei.
Peste 100 de persoane în vârstă au fost salvate, marţi, de poliţişti şi procurori ai DIICOT, în urma efectuării unor percheziţii la mai multe azile, unde bătrânii, mulţi cu dizabilităţi, erau bătuţi, înfometaţi şi puşi la muncă forţată.
„Facem precizarea că, în acest moment, 56 de persoane au fost deja transportate la unităţile medicale de pe raza municipiului Bucureşti. Din fericire, doar patru au avut nevoie de continuarea tratamentului într-o unitate spitalicească şi au rămas internate în unităţile medicale. În continuare, colegii mei, atât pompierii SMURD, cât şi medicii şi asistentele din cadrul UPU SMURD - Floreasca, sunt la locaţie şi acordă îngrijirile medicale primare persoanelor care au nevoie de aceste îngrijiri”, a declarat căpitan de poliţie Bogdan Toma din cadrul IGSU, în urmă cu o săptămână.
Potrivit anchetatorilor, începând cu luna noiembrie 2020, în judeţul Ilfov, ar fi fost constituite două grupuri infracţionale organizate, în scopul exploatării persoanelor cu dizabilităţi sau aflate în situaţii vulnerabile, exploatarea victimelor fiind realizată prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate a acestora, prin constrângere şi exercitare de acte de violenţă fizică.
De asemenea, exploatarea ar fi fost realizată şi prin lipsirea de hrană suficientă şi adecvată nutriţional, prin lipsa sau neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii şi asigurarea igienei beneficiarilor care nu aveau capacitatea fizică/psihică de autoîngrijire, concomitent cu ţinerea acestora în stare de aservire faţă de membrii grupurilor infracţionale organizate, în vederea obţinerii de către liderii grupărilor şi de către ceilalţi membri a unor foloase patrimoniale pe nedrept.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: depositphotos.com
CITEȘTE ȘI: