Social
Parcul Est, un habitat bogat! Camerele de supraveghere au surprins vidre în zonă. VIDEO
O mulțime de animale consideră că Parcul Est este „acasă”. De această dată, camerele de supraveghere din zonă au surprins vidre în cel mai mare parc al Clujului.
Vidră surprinsă în Parcul Est / Foto: SOS Parcul Est
Cel mai mare parc din istoria Clujului este și unul destul de sălbatic. Aici trăiesc multe animale.
După ce camerele de supraveghere au surprins recent o turmă de pui de mistreț în Parcul Est, de această dată au surprins și vidre, o specie protejată la noi în țară.
„S-au semnalat vidre în Parcul Est! Vidra e specie protejată”, transmit cei de la SOS Parcul Est.
Vidra, fiind un mamifer acvatic, frecventează zonele umede și habitatele ripariene. De aceea semnele de prezență lăsate de vidră se vor căuta în aceste zone umede preferate de vidră, scrie un site de specialitate. De asemenea, vidra este un animal cu activitate nocturnă și aurorală, iar când îi lipsește hrana se deplasează mult, depărtându-se de apă, putând trece la munte peste cumpăna apelor, dintr-un bazin hidrografic în altul. Puii pot fi ușor dresați de om.
Din cauza scăderii numărului de vidre în Europa, acest animal a fost strict protejat prin diferite convenții internaționale. „Efectivele ei s-au refăcut în ultima vreme, îndeosebi în Romania unde au crescut ca urmare a scăderii poluării și creșterii populațiilor de pește din râurile interioare. În aceste condiții, autoritatea publică centrală care răspunde de protecția mediului poate autoriza vânarea acestei specii strict protejate, prin ordin de ministru, acolo unde efectivele sunt mari și unde vidra produce prejudicii în bazinele piscicole în care se practică acvacultura”, scrie sursa citată.
Într-un videoclip din 2019, tot al SOS Parcul Est, putem să observăm și alte animale care își fac traiul în zonă, precum căprioarele:
„Noi venim aici și vedem aici specii rare, vedem interacții, impactul uman, consecințele acestora. Interesele pentru a ține acest parc sunt foarte mari. Aici avem toate trăsăturile ecosistemice care ne fac să sperăm că da, cu eforturi minime, putem face aici o natură foarte faină. Nu e vorba de a nu construi, e vorba de a nu construi aici”, a spus ecologul Tibor Hartel atunci.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: