Social
OPINIE - Ciprian Mihali, profesor: „Cum salvăm rețeaua de partid prin mirare ipocrită”
Astăzi, putem număra cu miile, sau poate cu zecile de mii, nomenclatura pesedisto-penelistă îmbogățită la stat până la niveluri inimaginabile din jefuirea banilor publici și din legile și deciziile pe care au putut să le ia în favoarea lor, fără frică de urmări legale sau morale.
Ciprian Mihali predă filosofia contemporană la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. FOTO: Facebook/ Ciprian Mihali
Profesor fiind, sunt „bugetar” de peste treizeci de ani. Din acest răstimp, douăzeci de ani am trăit la limita de jos a unei vieți decente și m-am înglodat în datorii la bănci. În ultimii ani, cu o vechime considerabilă și la vârful carierei academice, salariul care a crescut cât de cât îmi permite să nu fac alte datorii, dar nu mă lasă să pun deoparte niște economii.
Asemenea mie, dar în situație mult mai dramatică, se află sute de mii de profesori sau de funcționari publici ale căror venituri, de o viață întreagă, le îngăduie să încheie o lună „cu succes”, adică să-și plătească ratele și să nu se îndatoreze peste măsură.
Dar în paralel cu noi, în acest răstimp a crescut în jurul nostru un aparat bugetar monstruos, în care salariile pot să depășească de multe ori salariul președintelui.
Astăzi, putem număra cu miile, sau poate cu zecile de mii, nomenclatura pesedisto-penelistă îmbogățită la stat până la niveluri inimaginabile din jefuirea banilor publici și din legile și deciziile pe care au putut să le ia în favoarea lor, fără frică de urmări legale sau morale.
Pe acest fond, al unei acaparări complete, fără rest, a aparatului administrativ, de către aceste partide care colcăie de corupție și nesaț, apar astăzi ca niște ghiocei liderii PSD și PNL mirându-se ipocrit în ce hal a ajuns statul.
Senzația pe care vor să o lase este că ei nu au știut ce se întâmplă, cum a fost posibil să se ajungă la așa ceva, cum se poate să avem atâția funcționari care nu fac nimic și încasează salarii și prime obscene.
Acest stat obez a fost umflat an de an (și continuă să fie umflat în timp ce vorbim) cu scheme supradimensionate, cu personal necalificat și nemotivat, dar susținut politic până la ultimul funcționar.
De la un director de școală sau o secretară de primărie până la judecătorii Curții Constituționale, toată această rețea de partid pretinde să fie inamovibilă. Să se facă reformă, da, dar să nu ne afecteze pe noi.
De aceea se taie 200.000 de posturi fictive și se dau afară cei care joacă Solitaire, ceea ce, trebuie să recunoaștem, este un criteriu cât se poate de original și de fiabil de evaluare a performanței profesionale.
Nu va exista nicio reformă reală a aparatului bugetar nici de această dată.
Citește continuarea pe PressHub.
Ciprian Mihali predă filosofia contemporană la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Din anul 2000 este doctor în filosofie al Universităților din Cluj și din Strasbourg. Între 2012 și 2016 a fost ambasador al României în Senegal și în alte șapte state din Africa de Vest. Din 2016 până în 2020 a lucrat în domeniul cooperării internaționale la Bruxelles.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: