Social
Poluarea „le fură” românilor un an din viață. Aerul pe care îl respirăm, mai dăunător decât fumatul, alcoolul sau malnutriția
Românii pierd 1 an din viață din cauza aerului pe care îl respiră. Un studiu arată că poluarea aerului, care este mai problematică în Europa de Est, este mai periculoasă decât fumatul, alcoolul sau chiar malnutriția.
Poluarea ne omoară încet. În România pierdem un an din viață din cauza aerului pe care îl respirăm / Foto: depositphotos.com
Raportul publicat de EPIC - Institutul de Politici Energetice de la Universitatea din Chicago, citat de euronews.ro, arată că „poluarea atmosferică cu particule rămâne cel mai mare risc extern la nivel mondial pentru sănătatea umană”.
Conform acestui raport, poluarea aerului este mai periculoasă pentru sănătatea noastră decât fumatul, alcoolul sau chiar malnutriția.
Particulele fine sunt cauzate de incendii, activități industriale și vehicule motorizate. Acestea sunt cancerigene și cresc riscul de boli pulmonare, boli de inimă și accident vascular cerebral.
CITEȘTE ȘI:
Cluj-Napoca „bate” Bucureștiul la calitatea aerului. Ministrul Mediului: „S-au făcut mai multe pentru reducerea poluării”
Particule toxice din aerul poluat, descoperite în plămânii și creierul bebelușilor nenăscuți
Potrivit cifrelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), 36% dintre cancerele pulmonare sunt legate de aceste emisii, la fel ca 34% din accidente vasculare cerebrale și 27% din bolile de inimă. Astfel, am ajuns să trăim într-o lume în care zi de zi ne otrăvim prin aerul pe care-l respirăm, chiar mai mult decât dacă am fuma sau consuma alcool.
Dacă s-ar respecta pragul de expunere la particule fine indicat de Organizația Mondială a Sănătății, speranța de viață globală ar crește cu 2,3 ani, se estimează în raportul menționat, pe baza datelor colectate în 2021. Raportul ne arată și că în România, speranța de viață ar crește cu 1 an prin reducerea concentrațiilor de PM2,5 (particule fine) de la situația din 2021 la recomandările din ghidul OMS de 5 µg/m³ în țara dată.
Europa de Est, mai expusă la poluarea aerului
Studiul mai arată că Europa de Est este mai expusă la poluarea aerului decât vecinii săi din vest. „98,4% din Europa încă nu îndeplinește noile linii directoare ale OMS de 5 μg/m3”, se arată în raport. Asta reprezintă o problemă serioasă privind sănătatea oamenilor.
În general, calitatea aerului s-a îmbunătățit în ultimele decenii în Europa, dar toate eforturile depuse până acum sunt amenințate, printre altele, de creșterea numărului de incendii de vegetație în întreaga lume – cauzate de creșterea temperaturilor și de secete mai frecvente, legate de schimbările climatice – care provoacă vârfuri ale poluării aerului.
CITEȘTE ȘI:
Galați, orașul cu cel mai curat aer din România. Pe ce loc se află Cluj-Napoca?
1.200 de copii și adolescenți mor în fiecare an în Europa din cauza poluării aerului
În Europa, imaginea variază: „Locuitorii din estul Europei trăiesc cu 7,2 luni mai puțin decât vecinii lor din vest din cauza aerului mai murdar”, spun oamenii de știință care au realizat studiul. Bosnia și Herțegovina rămâne cea mai poluată țară din Europa, unde oamenii își pierd 1,8 ani din viață.
Dacă ne uităm la nivel național, șase țări absorb trei sferturi din impactul poluării aerului din lume: Bangladesh, India, Pakistan, China, Nigeria și Indonezia. Locuitorii lor sunt cei mai afectați și „își pierd de la un an până la mai mult de șase ani din viață din cauza aerului pe care îl respiră”, explică raportul.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: depositphotos.com
CITEȘTE ȘI: