Social
Proiectul privind vânarea a sute de urși anual, adoptat de Senat
Senatul a aprobat proiectul privind eliminarea a peste 400 de exemplare de urs brun, ca măsură de prevenție și combatere a atacurilor de urs.
Sute de exemplare de urs brun vor putea fi vânate anul ca măsură de prevenție. FOTO: monitorulcj.ro
Plenul Senatului a adoptat luni un proiect care vizează prevenirea atacurilor asupra populaţiei umane şi a pagubelor cauzate de atacurile de urs. Proiectul prevede aprobarea pentru anii 2023 şi 2024 a cotelor de prevenție și a celor de intervenție la nivel național: astfel, 426 de urși pot fi vânați, anual, ca măsură de prevenție pentru înmulțirea necontrolată a acestor mamifere, la care se mai adaugă 55 de exemplare din cota de intervenție, adică acei urși care deja au atacat oameni, animale domestice și gospodării. S-au înregistrat 61 de voturi „pentru”, 7 voturi „împotrivă” şi 26 de abţineri, scrie Agerpres.
„Nivelul de prevenţie la nivel naţional reprezintă numărul de exemplare din specia urs brun care pot fi recoltate anual, prin vânători, sub coordonarea personalului de specialitate angajat al gestionarului, precum şi de către acesta din urmă, în scopul prevenirii atacurilor asupra populaţiei umane şi a pagubelor cauzate de atacurile de urs. Nivelul de intervenţie la nivel naţional reprezintă numărul de exemplare din specia urs brun care pot fi recoltate în cazurile în care prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora nu pot fi aplicate”, conform unor amendamente propuse de iniţiator şi însuşite de comisiile de specialitate.
Proiectul, inițiat de fostul ministru al Mediului, Tanczos Barna
Proiectul a fost inițiat de senatorul UDMR Tanczos Barna, fost ministru al Mediului, și susţinut de parlamentari ai PSD, PNL, minorităţi, AUR şi un neafiliat. Ordinul privind cotele de vânătoare la urși a fost semnat de Tanczos Barna în ultima zi ca ministru al Mediului, fiind schimbat imediat de actualul ministru, Mircea Fechet.
Proiectul are ca obiect de reglementare completarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, precum şi modificarea şi completarea OUG 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora.
Tanczos Barna a subliniat, în plen, că proiectul legislativ propune reintroducerea vânătorii, reintroducerea cotei de prevenţie pe baza studiului care s-a făcut de către Universitatea Transilvania şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură, care arată că populația de urși din România este în creștere și că specia nu va fi afectată de intervenție. Potrivit acestui studiu, în țara noastră sunt circa 7.410-8.590 de exemplare de urs brun - una dintre cele mai mari populații din Europa (circa 40% din totalul urșilor din Europa).
„Exemplarele cele mai mari nu pot fi vânate”
Modificările propuse vin ca urmare a situației din prezent creată, în principal, „de managementul defectuos al populației de urs brun din România, ca urmare a deciziei din 2016 privind stoparea efectuării studiilor de estimare ştiinţifică a speciei şi a emiterii cotelor de vânătoare”.
„Propunem ca numărul de puncte pentru cel mai mare exemplar care poate să fie vânat pe baza acestui proiect de lege să fie 350. Asta înseamnă că exemplarele cele mai mari nu pot fi vânate, este un lucru extrem de important, pentru că am stabilit o marjă de intervenţie, nu este o intervenţie fără nicio regulă. Se vor preleva probe genetice de la fiecare exemplar care va fi vânat şi cotele sunt repartizate pe bază de date statistice - numărul de atacuri, valoarea pagubelor produse. Este un proiect de lege care completează acest pachet de măsuri”, a explicat senatorul UDMR.
În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei OUG autoritatea publică centrală care răspunde de vânătoare va aproba regulamentul privind alocarea la cerere a exemplarelor de urs brun prevăzute la art. 3 care reprezintă cota de intervenţie la nivel naţional - este un alt amendament admis.
Senatul este prima Cameră legislativă sesizată cu acest proiect de act normativ.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: