Social

Cuvântul pastoral al IPS Andrei, la începutul Postului Nașterii Domnului: „Pe primul loc trebuie să rămână pregătirea spirituală”

Postul Crăciunului începe miercuri, 15 noiembrie și se încheie pe 24 decembrie.

IPS Andrei, cuvânt pastoral la începutul Postului Nașterii Domnului IPS Andrei, cuvânt pastoral la începutul Postului Nașterii Domnului

 

 


Postul Crăciunului este o perioadă în care preocupările duhovnicești „ar trebui să ne facă mai buni”, arată  ÎPS Andrei Andreicuț, Mitropolitul Clujului, în cuvântul pastoral „Perioadă de primenire spirituală”, adresat la începutul Postului Nașterii Domnului. Anul acesta, Postul Crăciunului începe miercuri, 15 noiembrie și durează 40 de zile, până în 24 decembrie.

 


Pe lângă pregătirile materiale ale fiecăruia pentru Crăciun, pe primul loc trebuie să rămână pregătirea spirituală, mai spune Mitropolitul Clujului.

Redăm în continuare cuvântul pastoral „Perioadă de primenire spirituală”, adresat la începutul Postului Nașterii Domnului de ÎPS Andrei Andreicuț, Mitropolitul Clujului:


„Miercuri, 15 noiembrie 2023, începe Postul Crăciunului, care ține până pe 24 decembrie 2023. În acest timp preocupările noastre duhovnicești în mod normal ar trebui să ne facă mai buni. E adevărat că pentru Crăciun ne pregătim și din punct de vedere material, făcându-ne rost de cele necesare sărbătorii, dar pe primul loc trebuie să rămână pregătirea spirituală. Colindăm, facem rost de pom frumos, ne preocupăm de cei săraci, dar să nu uităm de suflet. Frumusețea creștinului, pe care și-o procură pentru Nașterea Domnului, „e omul cel tainic al inimii întru nestricăcioasa podoabă a duhului blând și liniștit, care e de mare preț înaintea lui Dumnezeu” (1 Petru 3, 4).     

Sufletul și-l curățește omul prin spovedanie. La utrenia din 23 decembrie cântăm: „Pe mine cel ce am ajuns peșteră de tîlhari, arată-mă, Doamne, Cel ce în peșteră Te-ai născut, locaș al Tău și al Tatălui și al dumnezeiescului Tău Duh”.   


Sufletul este o colibă întunecată și Vasile Voiculescu, în poezia „Colind”, ne spune cum îl luminăm: prin Spovedanie și Împărtășanie. „ În coliba-ntunecată/ Din carne și os lucrată/ A intrat Hristos deodată./ Nu făclie ce se stinge,/ Nu icoană ce se frânge,/ Ci El Însuși, trup si sânge/ Preschimbat pentru făptură/ Într-o scumpă picătură.” Iar în ultima parte a poeziei ne dă un îndemn contaminant: „Și noi, Doamne,  ne-am sculat/ Colibele-am curățat/ Uși, ferestre, toate-s noi,/ Doamne, intră și la noi”.

Perioada postului ne ajută să facem această lucrare minunată. De aceea ne gândim la toți cei dragi, la dumneavoastră care veți citi aceste rânduri, dorindu-vă un post cu multă liniște și pace sufletească”.


†ANDREI

Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului
şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.

Postul Crăciunului este primul post din anul bisericesc și ultimul din anul civil. Anul acesta, Postul Crăciunului începe miercuri, 15 noiembrie. Din rânduielile bisericești aflăm că se lasă sec în seara zilei de 14 noiembrie, însă, când această dată cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte. Acest post se încheie pe 24 decembrie. 

Prin durata lui de 40 de zile, ne amintim de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii. Astfel, creștinii postind 40 de zile, se învrednicesc să primească pe Cuvântul lui Dumnezeu întrupat și născut din Fecioara Maria.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Andrei Andreicuţ: „Sperăm că li se vor crea locuri de muncă românilor plecaţi şi că vor reveni acasă”

Ultimele Stiri
abonare newsletter