Social

Patriotismul, tot mai important pentru români. Un sfert cer mutarea Zilei Naționale într-un anotimp mai cald.

95% dintre românii declară că se simt mândri că sunt români, cu 12% mai mulți față de 2013, în timp ce aproape jumătate dintre cei întrebați arborează tricolorul de Ziua Națională, arată ultimul sondaj INSCOP.

95% dintre românii declară că se simt mândri că sunt români/ Foto: Municipiul Cluj-Napoca - Facebook 95% dintre românii declară că se simt mândri că sunt români/ Foto: Municipiul Cluj-Napoca - Facebook

 

 


Conform sondajului de opinie realizat de INSCOP Research, peste 90% dintre români declară se simt mândri că sunt români și doar un sfert ar fi de acord cu mutarea zilei naționale într-un anotimp mai călduros.

 


Arborarea tricolorului acasă 49,7% dintre români obişnuiesc să arboreze tricolorul acasă de Ziua Naţională (faţă de 26,3% în 2013), în timp ce 49,9% declară că nu au acest obicei (faţă de 71,5% în 2013). 0,5% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare (comparativ cu 2,2% în 2013). Analiza relevă că persoanele cu studii primare, locuitorii regiunilor Sud Muntenia şi Centru obişnuiesc să arboreze tricolorul acasă de Ziua Naţională într-un procent mai ridicat decât alte categorii socio-demografice. Persoanele cu studii superioare şi locuitorii din regiunea Sud Vest Oltenia declară că nu au un asemenea obicei într-o proporţie semnificativ mai ridicată decât media. 

Mutarea Zilei Naţionale într-un anotimp mai călduros 

26,4% dintre români ar fi de acord cu mutarea Zilei Naţionale într-un anotimp mai călduros (faţă de 29.6% în 2013). 69,7% nu ar fi de acord (faţă de 55.3% în 2013), iar 3,9 nu ştiu sau nu răspund (comparativ cu 15,1% în 2013). „Persoanele cu studii primare şi locuitorii regiunii Nord Vest ar fi de acord cu mutarea Zilei Naţionale într-un anotimp mai călduros într-o proporţie semnificativ mai ridicată decât media. Persoanele cu studii superioare, gulerele gri şi persoanele cu venituri ridicate sunt categoriile socio-demografice în rândul cărora se înregistrează procentele cele mai ridicate de opozanţi ai unei astfel de mutări”, rezultă din analiza socio-demografică. 


În opinia a 93,6% dintre respondenţi, a fi român presupune să vorbeşti limba română, în timp ce 5,7% resping o asemenea idee, iar 0,7% nu ştiu sau nu răspund.. A fi român înseamnă pentru 90,6% dintre respondenţi să ai cetăţenie română, în timp ce 8,7% sunt în dezacord cu această afirmaţie, iar 0,7% nu ştiu sau nu răspund.

 „Datele comparative culese de INSCOP Research în 2013, respectiv în 2023 arată foarte clar că în ultimul deceniu, sentimentul patriotic al românilor s-a întărit semnficativ pentru toate categoriile socio-demografice. Ponderea cetăţenilor care se declară mândri că sunt români a crescut în ultimii 10 ani cu 12%, ponderea celor care declară că arborează tricolorul de Ziua Naţională a crescut cu 23%, iar ataşamentul faţă de data de 1 Decembrie rămâne solid în condiţiile în care doar 26% ar dori mutarea Zilei Naţionale într-un anotimp mai călduros (cu trei procente mai puţin decât în urmă 10 ani). Pentru marea majoritate a românilor (peste 90%), a fi român presupune să vorbeşti limba română şi să ai cetăţenie română”, explică Remus Ștefureac, director INSCOP Research. 


Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research. Datele au fost culese în perioada 20 - 27 noiembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile sociodemografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3 %, la un grad de încredere de 95%.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

S-a deschis sezonul de ski! La ce părtii poți să mergi în minivacanța de 1 Decembrie, în Cluj și în Transilvania?

Cum ne protejăm de frig în minivacanța de 1 Decembrie. Recomandările specialiștilor clujeni.

abonare newsletter