Social
Sprijin de 600 de lei/lună pentru copiii cu dizabilități din Cluj-Napoca: „Terapia poate ajunge la 4.800 de lei pe lună, de două ori salariul minim!”
Familiile din care fac parte și copii cu dizabilități vor primi sprijin financiar lunar de la Primăria Cluj-Napoca, în valoare de 600 de lei. Deseori, terapia poate ajunge la costuri exorbitante și greu de suportat de părinți.
Sprijin de 600 de lei/lună pentru copiii cu dizabilități din Cluj-Napoca. FOTO: Pixabay.com
Administrația locală din Cluj-Napoca dorește introducerea unui sprijin financiar lunar pentru copiii cu dizabilități din municipiu. Proiectul se află în consultare publică pe site-ul Primăriei.
Suma propusă pentru alocația lunară este de 600 de lei per copil. Potrivit proiectului propus, alocarea din bugetul pe anul 2024 pentru acordarea sprijinului financiar este de 5 milioane de lei.
În județul Cluj funcționează doar patru centre publice de recuperare pentru copii cu dizabilități, care ofera servicii gratuite, însă au locuri limitate raportat la numărul de copii cu dizabilități care necesită intervenție și nu pot acoperi toată gama de servicii de recuperare necesare. Astfel, copiii ajung fie să aștepte pe liste interminabile, fie să apeleze la centrele private pentru terapie, unde costurile pot fi greu de suportat de părinți. Costul lunar pentru terapie pot ajunge la 4.800 de lei pe lună, arată Primăria, adică de două ori salariul minim pe economie.
„Majoritatea copiilor cu dizabilități rămân beneficiari direcți ai centrelor pentru o perioadă lungă de timp, neputându-se asigura o rulare a cazurilor noi care au nevoie de intervenție specializată. În cazul centrelor private, costurile terapiilor sunt foarte mari, având în vedere faptul că procedurile terapeutice necesare copiilor, pentru a fi eficiente, se derulează pe perioade îndelungate, fapt care generează costuri mari pentru familie. (…) Din aceste motive, recuperarea este deseori ineficientă, în majoritatea cazurilor obiectivele propuse atingându-se doar parțial la acest segment de vârstă, limitate de diagnostic, dar și de resursele financiare insuficiente ale familiei. (…) Sunt cazuri în care se ajunge la un cost aproximativ de 4.800 de lei pe lună, sumă care depășește de două ori salariul minim net pe economie”, se arată în raportul de specialitate.
Aproape 1.000 de copii cu dizabilități, în Cluj-Napoca
La nivelul județului Cluj, la 30 septembrie 2023, erau înregistrate 30.574 persoane cu handicap, din care 2.476 erau copii, iar 28.098 erau adulți. În municipiul Cluj-Napoca, la 31 decembrie 2023, existau 11.483 persoane încadrate în grad de handicap, din care 10.545 erau adulți, iar 936 erau copii. Repartiția copiilor pe grade de handicap se prezintă astfel: 582 cu handicap grav, 70 cu handicap accentuat, 196 cu handicap mediu și 90 cu handicap ușor.
În acest context, acordarea unui suport financiar pentru copiii cu dizabilități, din municipiul Cluj-Napoca, este justificată și ar fi de un real folos pentru acoperirea unei părți din costul nevoilor individuale ale acestora, contribuind astfel la creșterea calității vieții familiilor cu copii cu dizabilități.
Condiții pentru acordarea sprijinului financiar:
a) copilul cu dizabilități este mcadrat într-un grad de handicap;
b) copilul cu dizabilități are domiciliul în municipiul Cluj-Napoca;
c) copilul cu dizabilități nu este instituționalizat ca urmare a stabilirii unei măsuri de protecție specială într-un serviciu public de tip rezidențial sau nu se află în alte tipuri de instituții rezidențiale publice cu caracter social sau medico-social, în care i se asigură întreținere completă din partea autorității administrației publice centrale sau locale pe o perioada mai mare de o lună;
d) solicitantul (părintele/reprezentantul legal) are domiciliul pe raza municipiul Cluj-Napoca, cu cel puțin 24 luni anterior datei depunerii cererii.
Pentru a putea beneficia de suportul financiar, solicitantul va depune la registratura Direcției de Asistență Socială și Medicală următoarele documente doveditoare:
a) certificatul de nastere (pentru copiii sub varsta de 14 ani) si/sau cartea de identitate (pentru copiii peste varsta de 14 ani);
b) certificatul de incadrare in grad de handicap al copilului;
c) cartea de identitate a parintelui/reprezentantului legal al copilului, care sa ateste domiciliul pe raza municipiul Cluj-Napoca, cu cel putin 24 luni anterior datei depunerii cererii;
d) certificatul/hotararea judecatoreasca de divort a parintilor sau reprezentantului legal, dupa caz;
e) hotararea Comisiei pentru Protectia Copilului/hotararea judecatoreasca de plasament, tutela, incredintare in vederea adoptiei, de exercitare a autoritatii parintesti si alte asemenea, daca este cazul;
f) extrasul de cont bancar al beneficiarului/solicitantului.
Pentru cererile aprobate, suportul fmanciar se va vira lunar in contul bancar al beneflciarului/solicitantului.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: