Social

Elevii de clasa a III-a, bani de la Primărie pentru practicarea sporturilor. Regulamentul de acordare, în consultare publică.

Elevii de clasa a III-a din Cluj-Napoca vor primi sprijin financiar de 500 de lei pentru practicarea unor activități sportive în cadrul cluburilor din municipiu.

Elevii de clasa a III-a, bani de la Primărie pentru practicarea sporturilor. FOTO: Facebook/ Fugi în curtea școlii Elevii de clasa a III-a, bani de la Primărie pentru practicarea sporturilor. FOTO: Facebook/ Fugi în curtea școlii

 

 


Primăria Cluj-Napoca lansează, începând cu anul școlar viitor, un program de susținere a activităților sportive în rândul elevilor, prin acordarea unui sprijin financiar unic de 500 de lei/ elev. Regulamentul proiectului, anunțat la începutul anului de primarul Emil Boc, a fost lansat în consultare publică.

 


Scopul programului este de a încuraja activitatea fizică în rândul copiilor și un stil de viață sănătos, în condițiile în care, la nivelul Uniunii Europene, 1 din 5 copii ester supraponderal.

„În școlile din UE mai puțin de 5% din timp este alocat activităților sportive, iar mai puțin de 10% din populația școlară se încadrează în normele privind activitățile fizice reglementate de OMS (Organizația Mondială a Sănătății)”,  se arată în referatul de aprobare.


Astfel, potrivit regulamentului, grupul țintă vizat îl constituie elevii din clasele a Ill-a, înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență în unitățile de învățământ preuniversitar de stat din municipiul Cluj-Napoca. Scopul este de a sprijini sportul pentru toți, sportul de performanță, practicarea sportului în cadrul cluburilor sportive, precum și de a asigura condițiile organizatorice de practicare a educației fizice și sportului în comunitățile locale.

Cum se poate obține sprijinul financiar?

Pentru a beneficia de sprijinul financiar de 500 lei/an/elev, părinții trebuie să depună o cerere, la începutul anului școlar. Ulterior, la finalul anului, părinții trebuie să prezinte dovada utilizării sumei, însă în cazul neutilizării, suma trebuie returnată unității de învățământ. Sprijinul financiar se va acorda de anul școlar viitor și poate fi folosit exclusiv pentru achitarea abonamentelor, cotizației sau taxelor aferente necesare practicării activităților sportive la cluburile din oraș.


„În vederea acordării finanțării pentru susținerea activităților sportive a elevilor, părintele/ tutorele/ reprezentantul legal va depune la unitatea de învățământ unde elevul este înscris, în termen de 30 de zile de la începerea cursurilor școlare, o cerere conform modelului prevăzut în Anexă, însoțită de un extras de cont.

Unitățile de învățământ vor solicita Municipiului Cluj-Napoca deschiderea de credite bugetare necesare efectuării plății finanțării activităților sportive a elevilor.


Municipiul Cluj-Napoca, prin Serviciul Buget și Execuție Bugetară, în urma verificării documentelor transmise de către unitatea de învățămant, va efectua deschiderea de credite bugetare.

Unitățile de învățământ vor face plata către beneficiarii finali în conturile specificate în extrasele de cont.

Sumele pentru susținerea activităților sportive a elevilor din clasele a III-a pot fi utilizate pe tot parcursul anului școlar, inclusiv pe perioadele vacantelor scolare, pentru practicarea activitatilor sportive.

Până cel tarziu în data de 30 septembrie a anului școlar următor părintele/tutorele/reprezentantul legal al elevului va depune la unitatea de învățământ dovada utilizării sumelor primite pentru susținerea activităților sportive (chitanțe, bonuri fiscale, ordine de plată s.a.), iar suma neutilizată va fi virată în bugetul unității de învățământ.

Finanțarea activităților sportive se face din bugetul local al Municipiului Cluj-Napoca cu titlu de finantare complementara a unităților de învățământ de stat și se va acorda începând cu anul școlar 2024-2025.

Sumele acordate elevilor vor fi utilizate exclusiv pentru achitarea abonamentelor/ cotizației/ taxelor aferente necesare practicării activităților sportive”, se arată în regulament.

Model cerere sprijin financiar pentru activități sportive. FOTO: primariaclujnapoca.ro

Sportul, promovat la Cluj-Napoca prin diverse inițiative

În ultimii ani, administrația locală a promovat activitatea fizică și un stil de viață sănătos prin diverse programe și evenimente adresate atât sportivilor de performanță, cât și publicului larg, de toate vârstele.

„Primăria municipiului Cluj-Napoca a inițiat o strategie de dezvoltare și practicare a sportului organizat în rândul tinerilor și mai ales a sportului de performanță și de masă. Municipiul Cluj- Napoca și-a consolidat statutul de «Capitală a Sportului 2018» găzduind competiții sportive la nivel înalt, dintre cele mai diverse și a obținut titlu de «oraș European al Sportului 2018». Ca urmare, considerăm necesară promovarea practicării sportului în rândul elevilor, în special a celor din clasele primare, când se formează primele deprinderi sportive. Studiile de specialitate consideră că elevii din clasele primare sunt la vârsta când copilul își formează deprinderile privind jocul de echipă și își formează aptitudinile pentru practicarea și alegerea unui sport în vederea obținerii în timp a unor rezultate ce țin de sportul de performanță. Din acest motiv s-a luat în considerare ca aceasta susținere financiara să se acorde elevilor din clasele primare, respectiv clasa a Ill-a”, se mai arată în documentul citat.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News 

CITEȘTE ȘI:

Elevii din Cluj vor primi vouchere pentru cultură și sport, de la toamnă

abonare newsletter