Social

În România, patru din cinci locuințe nu sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale

În România, patru din cinci locuințe nu sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale.

Doar 20% dintre casele din România sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale . Sursă foto: Pixabay Doar 20% dintre casele din România sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale . Sursă foto: Pixabay

 

 


Patru din cinci  locuințe din România nu sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale, în condițiile în care Legea privind asigurarea obligatorie a acestora nu s-a aplicat niciodată în sensul în care a fost scrisă, a precizat directorul general al PAID, Nicoleta Radu.


„În România sunt peste 9,7 milioane de locuinţe, dintre care doar 20% sunt asigurate în momentul de faţă. Deci, avem 7,6 milioane de locuinţe care nu sunt asigurate. Practic, patru din cinci locuinţe nu sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale", a spus Nicoleta Radu, la conferinţa "Quo Vadis 2024 Ediţia a VI-a Provocări în Educaţia financiară din România!", scrie Agerpres.ro

Potrivit acesteia, sunt puţini cei care au două, trei sau mai multe locuinţe, „chiar dacă atunci când ne uităm global foarte mulţi sunt cei care au averi foarte mari”.

"Majoritatea românilor este la o limită mai jos a nivelului financiar. Să nu uităm că există în România case din chirpici în continuare, case din materiale mai puţin rezistente şi, în mod special, pentru această populaţie a fost creată această soluţie de protecţie financiară, pentru cei care nu au neapărat resurse materiale în bănci sau în alte proprietăţi şi pentru cei care, în cazul în care se întâmplă un eveniment nedorit, ar putea rămâne sub cerul liber", a susţinut directorul general al PAID.


Patru din cinci locuințe din România nu au asigurare împotriva dezastrelor naturale
 


În opinia sa, soluţiile acestea sunt benefice şi sunt de ajutor şi autorităţilor, pentru că "sunt obligate să nu ofere ajutoare pentru reconstrucţie".

„Sunt absolut de acord ca, atunci când apare un eveniment natural major, Guvernul să intervină cu ajutoare de urgenţă, dar pentru reconstrucţie nu ar trebui folosiţi banii publici. Este până la urmă o responsabilitate individuală şi, atâta vreme cât avem mijloace prin care să ne protejăm financiar, este responsabilitatea noastră să o facem. Dacă nu o facem, atunci să suportăm consecinţele. În România, legile uneori nu sunt neapărat obligatorii, deşi ar trebui să fie. Am spus-o mereu: cel puţin această lege, de când a fost promulgată în Parlament, nu s-a aplicat niciodată în sensul în care a fost scrisă. Încercăm să contribuim şi noi la campaniile de informare şi educare a populaţiei, pentru ca oamenii, românii noştri, să înţeleagă cât de importantă este protecţia financiară în ecuaţia stabilităţii lor, în ecuaţia continuităţii vieţii lor, în cazul în care se confruntă cu evenimente nedorite", a explicat ea.

Nicoleta Radu a subliniat că românii au trecut printr-o perioadă în care n-au avut parte de locuinţe în proprietate individuală.

„Ştim foarte bine că, în perioada comunismului, foarte puţine persoane aveau acces la o locuinţă individuală şi, de aceea, în momentul în care s-a putut, am început să cumpărăm cât mai mult. Probabil că tot în psihologia poporului român intră şi ideea asta că preluăm numai partea care ne convine, dar nu preluăm şi responsabilităţile”, a subliniat şefa PAID.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Plafonarea tarifelor la asigurările RCA, prelungită până la finalul anului

abonare newsletter