Social
Zeci de biblioteci din județul Cluj vor fi modernizate și dotate cu echipamente IT
Un proiect pentru modernizarea, extinderea și dotarea cu echipamente IT a 34 de biblioteci din județ va fi supus dezbaterii consilierilor județeni.
Zeci de biblioteci din județul Cluj vor fi modernizate și dotate cu echipamente IT. FOTO: Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj
Consiliul Județean Cluj va supune dezbaterii, în cadrul ședinței ordinare de joi, 28 martie, un proiect de hotărâre care vizează aprobarea inițiativei „ClujDigitalHub@BibliotecaTa”, cuprinzând activități de modernizare/ extindere a două biblioteci și dotare cu echipamente IT a 32 de alte biblioteci, din județul Cluj.
„Într-o eră a digitalizării este esențial ca și bibliotecile să se alinieze evoluției tehnologice, astfel încât să ofere oportunități de dezvoltare a abilităților și competențelor celor care le trec pragul. Ne dorim ca, în cel mai scurt timp posibil, acest proiect să fie implementat, fiind convinși de impactul pozitiv pe care îl va avea”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.
În contextul în care, potrivit legii bibliotecilor, Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj-Napoca are atribuția de a coordona activitatea bibliotecilor din județul Cluj, a fost constituit un consorțiu împreună cu 33 de unități administrativ-teritoriale și Centrul Cultural Clujean, în vederea depunerii spre finanțare a acestei inițiative.
Proiectul „ClujDigitalHub@BibliotecaTa” va fi promovat pentru obținerea de sprijin financiar în cadrul investiției 17. Scheme de finanțare pentru biblioteci pentru a deveni hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale. Apel 2.
Ce comune vor avea biblioteci moderne și dotate?
Solicitantul fondurilor va fi Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj-Napoca, iar parteneri sunt UAT-urile: Așchileu, Băișoara, Borșa, Buza, Cămărașu, Cătina, Câțcău, Chinteni, Chiuiești, Ciucea, Cornești, Dăbâca, Dej, Frata, Gherla, Huedin, Iclod, Jucu, Mărgău, Mihai Viteazu, Mintiu Gherlii, Moldovenești, Negreni, Panticeu, Recea Cristur, Săcuieu, Săndulești, Tritenii de Jos, Turda, Unguraș, Vad, Viișoara, Vultureni.
Prin proiect, minim 2.700 de cetățeni din categorii defavorizate - persoane cu dizabilități, seniori, femei (casnice), șomeri, străini și minorități naționale - și din comunitățile rurale vor beneficia de formare pentru dezvoltarea competențelor digitale de bază în bibliotecile transformate în hub-uri digitale și în cele dotate cu echipamente noi.
Bugetul total al proiectului va fi de 4.004.370,35 lei, cu TVA inclus, acesta urmând a fi depus spre finanțare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: