Social
Copiii României, printre cei mai afectați de anxietate și depresie. Unul din doi minori trăiește în sărăcie și vrea să emigreze.
Situaţia copiilor din România necesită o intervenţie urgentă şi decisive, în condițiile în care aproape unul din doi copii români este afectat de sărăcie și se află în risc de excluziune socială.
Date îngrijorătoare despre situația copiilor din România/Foto: pixabay.com
Unul din doi copii din România trăiește în sărăcie și vrea să emigreze. Copiii cu vârsta sub 14 ani sunt printre cei mai afectați de anxietate și depresie. De altfel, 14% dintre copii spun că participă direct la jocuri de noroc pe bani și 40% dintre ei declară că au prieteni implicați în astfel de activități, potrivit unei analizei publicate de Salvați Copiii.
Stare de urgență cu privire la nerespectarea cronică a drepturilor copilului din România
Situaţia copiilor din România necesită o intervenţie urgentă şi decisivă, creşterea investiţiilor pentru educaţie, pentru consolidarea sistemului de asistenţă socială, a serviciilor de consiliere psihologică şi protecţie împotriva oricărei forme de violenţă şi dezvoltarea serviciilor medicale reprezentând singura măsură reală pentru respectarea demnităţii şi drepturilor copiilor fără discriminare, transmite transmite sursa citată.
CITEȘTE ȘI:
Aproape 10.000 de sesizări pentru copii dispăruți au fost făcute în ultimul an. Numărul e în creștere, pentru al doilea an succesiv.
Inechitatea este prezentă în viaţa copiilor români încă de la naştere, România rămânând în topul mortalităţii infantile, peste media din UE, în condiţiile în care aproape jumătate dintre naşterile la mamele sub 15 ani din Europa sunt înregistrate în ţara noastră, una dintre cauzele majore ale acestei stări de fapt fiind sărăcia.
„Aproape unul din doi copii români este afectat de sărăcie şi se află în risc de excluziune socială. Mai mult, copiii sunt expuşi riscurilor crescute de a deveni dependenţi de jocuri de noroc şi sunt afectaţi de anxietate şi depresie, cu consecinţe severe, cum este tentativa de suicid. Conţinutul nociv online la care copiii sunt expuşi ia tot mai des forma imaginilor reprezentând abuz sexual asupra copilului. Îngrijorător rămâne faptul că, deşi cei mai mulţi dintre copii (65%) pot recunoaşte un abuz, doar unu din trei se află în situaţia de a şti cui să ceară ajutorul şi de a avea şi încredere în acea persoană sau instituţie de referinţă”, potrivit Salvați Copiii.
Date îngrijorătoare despre situația minorilor
România continuă să dețină o poziție nedorită în topul țărilor europene cu cele mai ridicate niveluri ale mortalității infantile, cu o rată de 5,7 la mie (în anul 2022), peste media Uniunii Europene de acum 20 de ani.
Accesul gravidelor vulnerabile la servicii de sănătate
*25% dintre gravidele vulnerabile nu au asigurare de sănătate,
*33% dintre ele declară că, pe durata sarcinii, nu au făcut controalele medicale recomandate, cel mai des invocat motiv fiind lipsa resurselor financiare,
*Doar 4 din 10 gravide declară că toate analizele au fost gratuite.
CITEȘTE ȘI:
Semnal de alarmă. 1 din 3 mame minore din România a rămas însărcinată în jurul vârstei de 15 ani.
Peste 1,5 milioane de copii din România (41,5% din numărul total al copiilor) cresc în risc de sărăcie sau excluziune socială.
Anxietatea, depresia și dificultățile parentale sunt principalele cauze pentru care copiii au apelat la serviciile de terapie psihologică și sprijin psiho-emoțional.
Jumătate dintre copii declară că părinții lor folosesc pedeapsa corporală și la fel de mulți devin victimele bullying-ului în școli. 20% dintre cazurile de abuz sexual raportate ajung în instanță și doar 5% se soldează cu condamnări penale, doar 1 din 4 astfel de decizii fiind pronunțate cu trimiterea la închisoare a agresorilor.
Situația copiilor necesită intervenții clare din partea instituțiilor în domeniu
Ţinând seama de concluziile unui număr însemnat de rapoarte şi cercetări interne şi internaţionale care au atras atenţia asupra nivelului extrem de scăzut de alocare de resurse financiare în aceste domenii, Salvaţi Copiii consideră că se impune luarea în considerare a unei creşteri graduale a bugetului copilului.
Această creştere trebuie să fie echivalentă cu cel puţin 10% anual din necesarul raportat pentru a asigura respectarea drepturilor copilului, a creșterii calităţii şi a echităţii din educaţie, în domeniul serviciilor publice de asistență socială, precum și în ceea ce privește consilierea psihologică.
De asemenea, accesul la servicii medicale de calitate şi extinderea educaţiei pentru sănătate sunt imperative pentru reducerea mortalităţii infantile şi pentru a asigura o dezvoltare sănătoasă şi armonioasă.
„Facem apel la autorităţi şi la toţi factorii de decizie să prioritizeze investiţiile în aceste domenii critice şi definirea, în cadrul viitoarei Legi a bugetului de stat pentru 2025, a unui buget integrat al copilului. Doar printr-un angajament serios şi resurse adecvate putem crea un mediu sigur şi suportiv pentru copiii noştri, asigurându-le dreptul la o copilărie fericită şi la un viitor prosper”, transmite organizaţia.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: