Social

Programul „Alimente” se extinde. Crește valoarea tichetelor și numărul clujenilor care beneficiază de programul social.

Mai mulți clujeni cu venituri reduse vor beneficia de programul „Alimente”, desfășurat sub coordonarea Primăriei, iar valoarea tichetelor se majorează.

Mai mulți clujeni cu venituri reduse vor primi sprijin financiar din partea Primăriei Cluj-Napoca, în urma extinderii programului social „Alimente” și a creșterii valorii tichetelor|Foto: Municipiul Cluj-Napoca Facebook.com Mai mulți clujeni cu venituri reduse vor primi sprijin financiar din partea Primăriei Cluj-Napoca, în urma extinderii programului social „Alimente” și a creșterii valorii tichetelor|Foto: Municipiul Cluj-Napoca Facebook.com

 

 


Încă din primăvara acestui an, edilul Clujului Emil Boc anunța majorarea bugetului pentru programul „Alimente”, destinat clujenilor cu venituri reduse. 

Consilierii locali vor aproba un proiect de hotărâre ce vizează extinderea programului de sprijin financiar pentru persoanele aflate în nevoie.


Crește numărul beneficiarilor și valoarea tichetelor de sprijin social

Dacă până în prezent, clujenii cu venituri reduse au beneficiat de tichete în valoare de 200 de lei, acordate în preajma sărbătorilor mari de peste an, odată cu modificarea plafonului valoarea tichetelor va fi majorată la 450 de lei/an. 

CITEȘTE ȘI: 
Crește bugetul pentru programul „Alimente”. Boc: „Nimeni nu este abandonat”.

„Cuantumul beneficiului de asistență socială sub formă de tichet social pe suport elelctronic, care se acordă în anul 2024, este de 450 lei/beneficiar”, se arată în proiectul de hotărâre ce va fi votat, marți, în Consiliul Local. 


Astfel, în urma votului consilierilor locali, nivelul veniturilor nete lunare până la care se poate acorda dreptul la beneficiul de asistență socială ar urma să fie majorat, după cum urmează:
* pentru pensionari, invalizi, veterani, văduve de război, persoane deportate, prizonieri, persecutați politic, eroi martiri ai revoluției, orfani, cu venituri nete lunare pentru persoana singură de până la 2.600 lei şi de până la 1.700 lei/membru de familie;
* pentru şomeri înregistrați (cu/fără indemnizație de şomaj) cu venituri nete lunare pentru persoana singură de până la 2.600 lei şi de până la 1.700 lei/membru de familie.

Potrivit datelor Casei Județene de Pensii Cluj, numărul potențialilor beneficiari este estimat la 38.151 de persoane. 


Măsura vine în contextul în care punctual de pensie a fost majorat din ianuarie 2024 cu 28,12% față de anul 2022, de la 1.586 lei în anul 2022 la 2.032 lei. Astfel, numărul beneficiarilor programului a scăzut substanțial, de la 44.550 pensionari cu venituri sub 2.000 lei în 2022, la 20.548 persoane în 2024.

„Pentru a facilita accesul acestor categorii de persoane la beneficiul de asistență socială, sub formă de tichete sociale pe suport electronic, propunem majorarea nivelului veniturilor nete lunare prin raportare la procentul de 28,12%, procentul de majorare a punctului de pensie în anul 2024, față de anul 2022”, se arată în proiectul de hotărâre.


Pentru susținerea desfășurării programului, din bugetul municipiului Cluj-Napoca pentru anul 2024, Direcției de Asistență Socială și Medicală din Primărie i-a fost alocată suma de 6 milioane de lei. 

„Este un proiect în care nu se uită că în acest oraș avem nevoie ca toată lumea să fie sprijinită pentru a putea să facă față la provocările pe care viața le are”, explica în primăvara acestui an primarul Clujului, Emil Boc. 

Anul trecut, pentru cei 8.627 de benficiari ai programului social s-au cheltuit 3,4 milioane de lei. 

Obiectivul programului vizează reducerea numărului de persoane expuse riscului de sărăcie sau excluziune social în municipiul Cluj-Napoca, prin acordarea unui sprijin financiar din bugetul local sub formă de tichete sociale pe supert electronic, ca măsură complementară beneficiilor de asistență socială acordate de autoritățile administrației publice centrale. 

Cine beneficiază de program?

Pentru a putea beneficia de tichetele sociale în valoare de 450 lei/an, solicitanții trebuie să se încadreze în următoarele categorii:
*persoane cu handicap grav sau accentuat, neinstituționalizate;
*pensionari, invalizi, veterani, văduve de război, persoane deportate, prizonieri, persecutați politic, eroi martiri ai revoluției, orfani, cu venituri nete lunare pentru persoana singură de până la 2.600 lei şi de până la 1.700 lei/membru de familie;
*şomeri înregistrați (cu/fără indemnizație de şomaj) cu venituri nete lunare pentru persoana singură de până la 2.600 lei şi de până la 1.700 lei/membru de familie.
*beneficiari de venit minim de incluziune;
*victimele traficului de persoane;
*victimele violenței domestice.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Crește bugetul pentru programul „Alimente”. Boc: „Nimeni nu este abandonat”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter