Social

Cât vor plăti la iarnă românii pentru energie și gaze. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja: „Preţurile la facturi nu vor fi mai mari decât iarna trecută”.

Schema de compensare-plafonare a prețurilor la energie și gaze naturale se aplică până în aprilie 2025, astfel că prețurilor facturilor nu vor crește, iar românii vor achita aceleași tarife ca în sezonul trecut.

Cât vor plăti la iarnă românii pentru energie și gaze. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja: „Preţurile la facturi nu vor fi mai mari decât iarna trecută”|Foto: monitorulcj.ro Cât vor plăti la iarnă românii pentru energie și gaze. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja: „Preţurile la facturi nu vor fi mai mari decât iarna trecută”|Foto: monitorulcj.ro

 

 


Preţurile la gaze şi energie electrică nu vor fi mai mari iarna aceasta, în raport cu perioada similară precedentă, schema de compensare-plafonare fiind în vigoare până la 1 aprilie 2025, a declarat, luni, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la Palatul Parlamentului.

Prețurile la gaze și energie rămân plafonate

Prețurile la gaze și energie electrică vor rămîne plafonate până în primăvara anului viitor, iar facturile românilor nu vor crește. 


 „Preţurile (la facturi - n. r.) nu vor fi mai mari decât iarna trecută. Schema de compensare-plafonare este în vigoare până la 1 aprilie. A fost important şi este important să-i protejăm pe români, pentru că, aşa cum ştiţi, preţul la gaz, dar şi la energie electrică, depinde de lucruri care nu sunt doar la îndemâna României. 

CITEȘTE ȘI: 
Plafonarea prețurilor la energie ar putea fi prelungită după 31 martie 2025. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja: „Nu excludem deloc scenariul în care menţinem plafonarea facturilor”.

Depinde de situaţia din Orientul Mijlociu, depinde de situaţia din Ucraina, depinde de decizia Ucrainei de a continua sau nu tranzitul de gaze ruseşti ş.a.m.d. Deci, în contextul acestor evenimente excepţionale, schema de compensare-plafonare şi-a făcut treaba şi şi-o va face şi în iarna aceasta”, a anunțat, luni, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 


Potrivit acestuia, un consumator casnic va fi facturat cu 0,31 lei/kilowatt-oră la gaz, plafonul maxim, iar la energie electrică în funcţie de nivelul de consum, cu tarife de la 0,68 lei/kilowatt-oră pentru un consum total sub 100 kilowaţi-oră pe lună la 1,3 lei/kilowatt-oră pentru un consum lunar de peste 300 de kilowaţi-oră.

România a devenit, pentru prima dată, cel mai mare producător de gaze din UE, urmată de Olanda și Germania, potrivit raportului trimestrial al Comisiei Europene. Informațiile au fost confirmate de ministrul Energiei, Sebastian Burduja, care semnalează că România este lider în privința producției de gaze naturale, cu 2,3 miliarde de metri cubi de gaz în trimestrul doi, 


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Plafonarea prețurilor la energie ar putea fi prelungită după 31 martie 2025. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja: „Nu excludem deloc scenariul în care menţinem plafonarea facturilor”.

România are depozitele de gaze pline. Stocurile de gaze naturale au atins un grad de 100%.

Ultimele Stiri
abonare newsletter