Social
Centrele groazei. Condiții inumane și spații supraaglomerate pentru copiii instituționalizați în centrele de protecție socială din Târgu Mureș.
Probleme grave de supraaglomerare, lipsa igienei și condiții improprii în câteva din centrele dedicate copiilor cu dizabilități, în Târgu Mureș.
Condiții inumane și spații supraglomerate pentru copiii instituționalizați în centrele de protecție socială din Târgu Mureș.|Foto: pexels.com
Directorul general al Direcției pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș, Hajnal Katalin Miklea, susține că cei 63 de copii cu dizabilități din cele patru centre din Târgu Mureș ar fi bine îngrijiți, deși acestea sunt supra-aglomerate, iar licențele sunt în reorganizare.
Precizarea vine în contextul în care Centrul de Resurse Juridice și Consiliul de Monitorizare susțin că există nereguli foarte grave în aceste centre.
Cum sunt „îngrijiți” copiii cu dizabilități
„Sunt patru case de tip familial pentru copii cu deficiențe în Târgu Mureș. (...) Suntem în reorganizare, în luna ianuarie intrăm cu tot ceea ce înseamnă pe hotărâre de Consiliu Județean pentru a ne pune în legalitate cu licența, autorizațiile, cu celelalte autorități. Copiii sunt îngrijiți. Eu nu cred că condițiile de aici ar fi putut fi puse sub semnul întrebării. Condiții sunt pentru copii.
CITEȘTE ȘI:
Tortura în azilele de bătrâni. 24 de persoane, reținute. Victimele erau bătute şi transformate în sclavi
Într-adevăr, cu licența suntem în reorganizare și vom solicita această licență. Copiii sunt bine îngrijiți, sunt înscriși la medic de familie, merg la școală, unii dintre ei îi ducem la centru, merg la centre de zi, avem specialiști care se ocupă de ei. (...) Sunt mai mulți copii, casele sunt aglomerate, fiindcă acești copii ar putea fi în alte servicii. Dar, dacă am fi găsit alternative în alte servicii, i-am fi plasat la asistenți maternali sau la rude, dar nu au fost găsite. Și, conform hotărârii judecătorești, au fost plasați în aceste case. În legătură cu acele medicamente expirate vom face verificări și noi și vom vedea dacă acele medicamente care au expirat anul trecut în decembrie au fost din greșeală omise să fie distruse sau într-adevăr au fost folosite pentru copii”, a declarat presei, sâmbătă, Hajnal Katalin Miklea, potrivit Agrepres.ro
Zeci de copii plasați în centre de îngrijire aflate în „reorganizare”
Directorul DGASPC Mureș a arătat că, sâmbătă, în jurul orei 7,00, Consiliul de Monitorizare a vizitat cele patru case de copii cu dizabilități din Târgu Mureș.
„Suntem la fața locului cu colegii noștri și ceea ce vă pot spune este că suntem în reorganizare și avem tot ce este necesar pentru a relicenția aceste case. (...) N-am fost anunțați de această vizită, nu am fost anunțați nici după ce au venit', a precizat Miklea.
Centrul de Resurse Juridice a informat că, împreună cu Consiliul de Monitorizare, au controlat, sâmbătă dimineață, patru centre din Târgu Mureș, în care sunt adăpostiți în total 63 de copii cu dizabilități, deși capacitatea totală este de 51 de locuri.
„În dimineața zilei de 11 ianuarie, în intervalul orar cuprins între 5,30 și 7,00, reprezentanți ai Centrului de Resurse Juridice și ai Consiliului de Monitorizare au vizitat inopinat copiii plasați în patru centre de plasament, din subordinea DGASPC Mureș, aflate pe raza municipiului Târgu Mureș.
În cele patru centre vizitate sunt instituționalizați în total 63 de copii cu dizabilități (61 prezenți în centre și 2 internați în spital), deși capacitatea pentru care inițial a fost eliberată licența de funcționare era pentru un număr de 51 de beneficiari. (...) Copiii cu vârste cuprinse între 3 și 7 ani nu sunt în grija asistenților maternali profesioniști, așa cum prevede legea, ci închiși în centre. Astfel, DGASPC Mureș a încălcat obligația de a asigura îngrijirea copiilor în mediul familial”, potrivit informării publicate de Centrul de Resurse Juridice (CRJ).
Copii încuiați cu zăvorul
CRJ susține că într-unul din aceste centre, opt copii erau închiși în dormitoare cu zăvoare, amplasate în exterior, pentru a nu putea ieși din camere.
CITEȘTE ȘI:
Azilele groazei, efecte până la Cluj. Amenzi de peste 320.000 lei, după controale la 12 centre din județ.
„Personalul de serviciu ne-a comunicat că au apelat la această modalitate din lipsă de personal. În două dintre centre, în urma verificării medicamentelor din aparatele de urgență, au fost identificate medicamente expirate. Personalul de serviciu a afirmat că a administrat aceste tratamente de curând. În toate cele patru centre, condițiile de viață și îngrijire sunt inadecvate, nu corespund standardelor legale, fiind observați și 9 copii într-un dormitor, camere fără uși, spații insalubre, saltele îmbrăcate în plastic, paturi inadecvate ca mărime - toate acestea fiind de natură să pericliteze viața și integritatea copiilor. Într-unul dintre centre am găsit un focar de varicelă, cinci copii fiind diagnosticați, nu toți erau izolați de ceilalți copii instituționalizați. Sunt copii cu dizabilități care nu beneficiază de servicii de kinetoterapie deși medicii spun că lipsa recuperării le poate pune viața în pericol”, a arătat CRJ.
La momentul vizitei, „toate cele patru centre funcționează în afara legii, licențele de funcționare fiind expirate din 2, respectiv 4 decembrie 2024”, conform informării Centrului de Resurse Juridice.
Nereguli în cadrul vizitelor de monitorizare
CRJ menționează că a participat la mai multe vizite de monitorizare în aceste centre, începând cu luna martie 2024, ele având caracter inopinat sau anunțat. În toate vizitele, arată CRJ, a observat probleme grave de „supraaglomerare, lipsa igienei, lipsa unei alimentații adecvate, lipsa accesului la servicii medicale, lipsa activităților și a recuperării copiilor, instituționalizare forțată - cele mai multe familii nu au fost consiliate anterior preluării copiilor din familie, nu au primit servicii adecvate în comunitate și ulterior instituționalizării - li s-a restricționat dreptul de a-și vizita copiii”.
„Toate vizitele CRJ în Centrul Trebely au demonstrat că acești copii sunt neîngrijiți, uneori lăsați singuri și nesupravegheați, lipsiți de activități de recuperare și reabilitare specifice - care au constituit principalul temei pentru instituționalizarea lor în acel centru, lipsiți de îngrijire medicală adecvată, lipsiți de alimentație corectă și evaluată din punct de vedere nutrițional. În fișele copiilor de prezentare la camera de urgență a Spitalului județean/Spitalului de urgență Târgu Mureș apar mențiuni referitoare la internarea fără aparținător a copiilor sau prezentarea doar în regim de urgență și nu pentru consult de specialitate. Pentru mai mulți copii, medicii de urgență au consemnat la internare malnutriție și deshidratare severă”, subliniază CRJ.
În ciuda unei scheme de personal generoase, susține CRJ, s-au constatat nereguli în cadrul vizitelor de monitorizare, mai ales legate de neparticiparea personalului la activități conform fișei de post (neprezentarea la program) și oferirea de servicii de îngrijire inadecvate nevoilor specifice ale copiilor cazați în centru.
CITEȘTE ȘI:
Azile mizerabile, amendate de Protecția Consumatorilor Cluj. Condiții insalubre, băi murdare și paturi degradate, printre neregulile depistate
„În majoritatea vizitelor inopinate s-a putut observa lipsa personalului de specialitate și chiar a unui program concret care să fie afișat sau cunoscut. Singurele persoane observate în mod curent fiind două îngrijitoare responsabile cu hrănirea, igiena, supravegherea copiilor și menținerea curățeniei în centru. În unele cazuri, în momentul în care îngrijitoarele își luau pauze, copiii rămâneau complet nesupravegheați. Considerăm că lipsa de supraveghere a copiilor presupune o atitudine neglijentă și înseamnă un risc ridicat pentru sănătatea și integritatea corporală a copiilor. Subliniem faptul că mulți dintre copii au fost diagnosticați cu epilepsie și majoritatea lor nu se pot deplasa singuri”, se arată în comunicatul citat.
CRJ mai invocă și lipsa de implicare a specialiștilor în cazul acestor copii, arătând că starea de alimentație și igienă defectuoase sunt de natură să pună în pericol dezvoltarea copiilor și chiar viața și integritatea lor.
Sesizări la DIICOT și Parchetul General
În urma neregulilor constate, CRJ a sesizat anul trecut procurorii din cadrul DIICOT - Structura Teritorială Târgu Mureș, urmând să facă noi demersuri în vederea sesizării Parchetului General pentru documentarea și instrumentarea noilor fapte constatate urmare a vizitei de monitorizare din dimineața zilei de 11 ianuarie.
Șeful Direcției de Sănătate Publică Mureș, dr. Iuliu Moldovan, a precizat, sâmbătă, că a trimis o echipă pentru a verifica cele sesizate de CRJ.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: