Social
Sprijin pentru copiii cu dizabilități. Suport financiar lunar, în valoare de 600 de lei, acordat de Primărie.
Copiii cu dizabilități din Cluj-Napoca vor beneficia de un suport financiar lunar, în valoare de 600 de lei, acordat de administrația locală.
Sprijin pentru copiii cu dizabilități. Suport financiar lunar, în valoare de 600 de lei, acordat de Primărie.|Foto: Primăria Cluj-Napoca - Facebook
Anul trecut au beneficiat de suport financiar în cuantum lunar de 600 de lei un număr de 954 de copii cu dizabilități din Cluj-Napoca.
CITEȘTE ȘI:
Sprijin de 600 de lei/lună pentru copiii cu dizabilități din Cluj-Napoca: „Terapia poate ajunge la 4.800 de lei pe lună, de două ori salariul minim!”
Pentru asigurarea de oportunități egale pentru copiii cu dizabilități din municipiul Cluj-Napoca și în scopul facilitării accesului nemijlocit la educație, sănătate, precum și la toate tipurile de servicii publice, dar și a facilitării participării active la viața comunității, municipalitatea clujeană continuă derularea programelor sociale în 2025, inclusiv prin sprijinul financiar acordat familiilor din care fac parte și copii cu dizabilități.
Sprijin financiar pentru copiii cu dizabilități
„Se aprobă cuantumul lunar al suportului financiar acordat copiilor cu dizabilități (...), în sumă de 600 de lei pentru anul 2025”, potrivit proiectului de hotărâre ce va fi aprobat în ședința de săptămâna viitoare a Consiliului Local.
Potrivit datelor statistice, în toamna trecută, în județul Cluj figurau 31.625 de persoane cu handicap, din care 2.631 erau copii, iar 28.726 erau adulți.
La finalul lui decembrie 2024, în municipiul Cluj-Napoca erau înregistrate 12.189 de persoane încadrate în grad de handicap, din care 11.160 erau adulți, iar 1.029 erau copii.
Repartiția pe grade handicap:
*599 – cazuri handicap grav
*121 – cazuri handicap accentuat
*224 – cazuri handicap mediu
*85 – cazuri handicap ușor
Din cauza unui număr insuficient de unități specializate publice, respectiv centre de recuperare/reabilitare, care să ofere servicii gratuite, raportat la numărul de copii cu dizabilități din municipiul Cluj-Napoca, recuperarea este deseori ineficientă, în majoritatea cazurilor obiectivele propuse se realizează parțial la acest segment de vârstă, limitate de diagnostic, dar și de resursele financiare insuficiente ale familiei.
„Nevoia de recuperare este continuă, în unele cazuri copiii cu dizabilități necesită recuperare zinică în vederea obținerii de rezultate optime. Costurile foarte mari ale recuperării în vederea suplimentării ședințelor de terapie gratuite, determină pe unii părinți să renunțe la terapie, în timp ce alții fac eforturi materiale foarte mari.
În acest context, continuarea acordării în anul 2025 a unui suport financiar pentru copii cu dizabilități cu domiciliul în municipiul Cluj-Napoca, în cuantum lunar de 600 de lei/beneficiar, este justificată și de un real folos pentru acoperirea unei părți din costul nevoilor individuale ale acestora, contribuind astfel la creșterea calității vieții familiilor cu copii cu dizabilități”, se arată în motivarea proiectului de hotărâre.
Condiții pentru acordarea sprijinului financiar:
*copilul cu dizabilități este încadrat într-un grad de handicap;
*copilul cu dizabilități are domiciliul în municipiul Cluj-Napoca;
*copilul cu dizabilități nu este instituționalizat ca urmare a stabilirii unei măsuri de protecție specială într-un serviciu public de tip rezidențial sau nu se află în alte tipuri de instituții rezidențiale publice cu caracter social sau medico-social, în care i se asigură întreținere completă din partea autorității administrației publice centrale sau locale pe o perioada mai mare de o lună;
*solicitantul (părintele/reprezentantul legal) are domiciliul pe raza municipiul Cluj-Napoca, cu cel puțin 24 luni anterior datei depunerii cererii.
Pentru a putea beneficia de suportul financiar, solicitantul va depune la registratura Direcției de Asistență Socială și Medicală următoarele documente doveditoare:
*certificatul de naștere (pentru copiii sub vârsta de 14 ani) și/sau cartea de identitate (pentru copiii peste vârsta de 14 ani);
*certificatul de încadrare în grad de handicap al copilului;
*cartea de identitate a părintelui/reprezentantului legal al copilului, care să ateste domiciliul pe raza municipiului Cluj-Napoca, cu cel puțin 24 luni anterior datei depunerii cererii;
*certificatul/hotărârea judecătoreasca de divorț a părinților sau reprezentantului legal, după caz;
*hotărârea Comisiei pentru Protecția Copilului/hotărârea judecătoreasca de plasament, tutela, încredințare în vederea adopției, de exercitare a autorității părintești și alte asemenea, dacă este cazul;
*extrasul de cont bancar al beneficiarului/solicitantului.
Anul trecut, sprijinul financiar a fost acordat începând cu luna aprilie.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: