Social

Peste 5.700 de apeluri pentru raportarea abuzurilor asupra copiilor în județul Cluj, din 2022 până în 2024

Din ianuarie 2022 până la sfârșitul anului 2024, numărul unic 119, dedicat raportării abuzurilor, neglijării și exploatării copiilor, a fost apelat de 5.787 de ori în județul Cluj.

Peste 5.700 de apeluri pentru raportarea abuzurilor asupra copiilor în județul Cluj, din 2022 până în 2024| Foto: depositphotos.com Peste 5.700 de apeluri pentru raportarea abuzurilor asupra copiilor în județul Cluj, din 2022 până în 2024| Foto: depositphotos.com


 

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a realizat, împreună cu conducerea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (D.G.A.S.P.C.) Cluj, instituție aflată în subordinea forului administrativ județean, o analiză a activității derulate de către serviciul de call center destinat sesizării cazurilor de abuz împotriva copiilor – 119.


 

Astfel, din momentul în care a devenit operațional, în luna ianuarie 2022, și până în data de 31 decembrie 2024, numărul 119 a fost apelat de nu mai puțin de 5.787 de persoane.


CITEȘTE ȘI:
Alarmant! 210 copii români, victime ale exploatării prin muncă în 2023.

„Ne dorim ca numărul unic 119 să fie cunoscut de cât mai mulți clujeni, deoarece copiii aflați în situații de abuz, exploatare sau neglijare au nevoie de sprijin rapid și eficient! Chiar dacă numărul de cazuri semnalate anul trecut a fost în scădere comparativ cu cei doi ani precedenți, e de datoria noastră să rămânem în alertă și să reamintim în permanență faptul că numărul unic gratuit 119 este disponibil 24 de ore din 24, pentru asigurarea protecției copilului”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

În intervalul 1 ianuarie – 30 decembrie 2024, la nivelul D.G.A.S.P.C. Cluj au fost recepționate 868 de apeluri. De asemenea, în intervalul 1 ianuarie – 31 decembrie 2023, la nivelul D.G.A.S.P.C. Cluj au fost recepționate 2.465 de apeluri, în timp ce în anul 2022 au fost recepționate 2.454 de apeluri.


Cele mai multe apeluri au vizat abuzul fizic

În ceea ce privește problemele sesizate în cursul anului 2024, cele mai multe au vizat abuzul fizic, psihologic și emoțional (respectiv 96 de cazuri) precum și neglijarea (50 de cazuri). În plus, au mai fost sesizate cazuri de bullying, copii care refuză să meargă la școală, cazuri de exploatare prin muncă, fapte care au pus în pericol viața minorilor, exploatare sexuală, violență în școală, violență prin internet, trafic de minori, abandon, etc.

Reamintim faptul că, prin apelarea numărului 119, disponibil în toate rețelele publice de comunicații din România, pot fi raportate, în regim non-stop, toate cazurile de abuz, exploatare, neglijare și forme de violență asupra copiilor, respectiv toate situațiile care nu necesită intervenția imediată a autorităților specializate din cadrul Serviciului de Urgență 112.


La nivelul județului Cluj, dispeceratul acestui serviciu telefonic funcționează în cadrul D.G.A.S.P.C. Cluj, fiind deservit de personal calificat și instruit, care urmează proceduri de lucru standardizate la nivel național.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News


Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Date îngrijorătoare. Copiilor le este teamă să raporteze abuzurile. Doar 3 din 5 copii ar vorbi cu părinţii.

Măsuri de sprijin pentru victimele abuzurilor sexuale în universităţi. Proiect adoptat în Senat.

Ultimele Stiri
abonare newsletter