Social

AFLĂ la ce riscuri sunt supuse femeile însărcinate infectate cu virusul hepatic B sau C

Multe femei, care află în primul trimestru de sarcină, că sunt infectate cu virusul hepatic B sau C, aleg să avorteze.

În România există peste 1,4 milioane de oameni care sunt infectaţi cu virusul hepatic B sau C. Conform specialiştilor, numărul lor este însă mult mai mare doar că mulţi nu sunt depistaţi. Ei mai spun că majoritatea persoanelor sunt infectate dinainte de anul 1989 atunci când se nu făceau analize pentru diagnosticarea virusului hepatic C.

Virusul hepatic se transmite prin căi destul de simple cum ar fi: prin siringi refolosite, acte sexuale sau chiar prin utilizarea de mai mulţi membrii a anumitor aparate sau a periuţei de dinţi.


Probleme poate cauza în rândul femeilor care sunt însărcinate. Ele sunt predispuse la naşteri premature şi indiferent prin ce modalitate aleg să nască şi copilul va fi infectat.

Medic: Virusul B şi C nu produce malformaţii

Femeile însărcinate, infectate cu virusul hepatic B sau C, nu induce malformaţii doar că ele sunt predispuse la naşteri premature. Prof. dr. Vasile Andreica, şeful secţiei Clinica Medicală III, a explicat că: “la femeile care vor să rămână însărcinate, care nu sunt încă, le spunem că: virusul B şi virusul C, nu induce malformaţii mai mult decât apar în mod spontan la restul populaţiei. Dar predispun la naşteri premature”.


Multe femei, care află în primul trimestru de sarcină că sunt infectate cu virusul hepatic B sau C şi că riscă să-i facă rău viitorul său copil, aleg să întrerupă sarcina. “Am avut, şi am, femei care au întrerupt sarcina. E alegerea lor, dar eu ca medic, am obligaţia să le explic exact ce se ştie la ora actuală în lume. Este decizia cuplului dacă continuă sau nu sarcina”, a mai adăugat dr. Vasile Andreica.

Se transmite infecţia la copil?

Dacă femeia este infectată şi fătul riscă să fie infectat cu acel virus. Doar că se i-au măsuri imediat după ce acesta se va naşte. “În timpul sarcinii, nu se transmite, numai dacă se intervine chirurgical pe abdomen şi într-adevăr intră sânge prin placentă. Dar la naştere, indiferent dacă naşterea e pe cale naturală sau prin cezariană, cum cer majoritatea, se transmite. Hepatita C mai rar, 4-5%, în hepatita B, o anumită formă de hepatită B, antigen HBe pozitivă, până la 90%. Dar la naştere imediat se i-au nişte măsuri, se face vaccinarea specială a copiilor cu mame infectate. În felul acesta se poate prevenii infecţia la copii”, a mai declarat dr. Vasile Andreica.


Analize, odată la cinci ani

Medicii recomandă oricărui cetăţean să facă analize odată la cinci ani pentru depistarea HIV-ului, hepatitei C sau B. Cei care descoperă că sunt infectaţi cu aceste virusuri mai timpuri au şanse mai rapide de vindecare.

“Orice persoană ar trebui să ştie că odată la cinci ani ar fi bine să-şi facă o evaluare şi cardiologică, şi pulmonară, şi respectiv să-şi facă un set de teste, să se caute de HIV, hepatită B şi hepatită C mai ales dacă persoana respectivă are un comportament posibil la risc. Comportament posibil la risc înseamnă tatuaje, piercinguri, neutilizarea prezervativului în caz de contact sexual, etc.”, a declarat pentru Monitorul de Cluj, managerul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş", Adrian Streinu-Cercel.


Tratamentele pentru vindecarea acestor boli sunt destul de costisitoare ţinând cont că pot ajunge până la 75.000 lei pentru tratarea hepatitei C şi de 24.000 lei pe an pentru hepatita B. Doar că pentru a fi tratată hepatita B sunt necesari cinci ani de medicamentaţie. Aceste tratamente sunt decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

 

abonare newsletter