Social

VEZI ce program a fost lansat astăzi la Cluj, în premieră în România

Nevăzătorii clujeni vor putea avea acces la toate informaţiile de pe internet cu ajutorul acestui program.

Nevăzătorii din România vor avea acces mult mai uşor la informaţiile de pe internet cu ajutorul programului RoboBraille. Marea lansare a acestui program a avut loc miercuri la Cluj-Napoca, la Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere, în prezenţa reprezentanţilor programului RoboBraille din Danemarca, a autorităţilor judeţene, dar şi a conducerii liceului şi a cadrelor didactice de la UBB.

Acest program poate fi utilizat de toţi nevăzătorii din România accesând site-ul robobraille.org. Documentele sunt transformate într-o varietate de formate alternative pentru persoanele cu deficienţe de vedere şi de citire şi mai apoi listate la imprimante speciale.


Două astfel de imprimante sunt la Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere şi de care beneficiază un număr de 160 de elevi.

Nevăzătorii Clujului, învaţă mai uşor

Elevii clujeni vor avea accesibilitate la toate documentele de pe web şi vor putea învăţa mult mai uşor materiile pentru şcoală.


“Programul este extrem de important pentru că în această manieră elevii cu deficienţe de vedere vor avea acces la informaţie, inclusiv la informaţiile care se găsesc pe internet. Ele pot fi accesate de nevăzători şi pot fi transformate de această dată în format Braille, care vor putea fi listate pe imprimanta specială şi în format audio inclusiv sub formă de carte ePub. Proiectul rulează în toată ţara, toată lumea are acces la el, inclusiv persoanele adulte, dar la noi beneficiază 160 de elevi cu deficienţe de vedere. Până acum, elevii aveau acces doar la o parte din informaţii şi nu puteau să le folosească pe telefoanele mobile, pe tabletă, pe laptopuri. Acum pot avea acces mult mai uşor la informaţii”, a declarat miercuri, directorul Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere, Roxana Cziker.

Cine a adus programul la Cluj?

Idea de a aduce acest program la Cluj, pentru a uşura munca elevilor nevăzători, a aparţinut directorului liceului de nevăzători din Cluj-Napoca, Roxana Cziker. Ea a auzit de acest program şi s-a dus în Danemarca pentru a sta de vorbă cu reprezentanţii proiectului RoboBraille pentru a găsi modalităţi prin care să-l aducă şi în România.


După multe eforturi depuse, după multă muncă şi obstacole depăşite, acest program este disponibil tuturor nevăzătorilor din întreaga ţară, şi nu numai.

Serviciul Robraille este disponibil non-stop, este gratuit pentru toţi utilizatorii non-comercial şi nu solicită utilizatorilor înregistrare pentru a utiliza serviciul. Ele este disponibil şi pentru limbile daneză, engleză britanică şi americană, italiană, franceză, greacă, germană, islandeză, norvegiană, portugheză, spaniolă şi bineînţeles română.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter