Social
Elevii clujeni şi justiţia
Elevii clujeni vor fi instruiţi atât pe teme economice cât şi pe teme juridice în cadrul săptămânii “Şcoala Altfel”.
“Şcoala Altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun” debutează de luni şi se va desfăşura pe parcursul săptămânii viitoare. În acest interval de timp elevii clujeni nu vor face cursuri, conform orarului obişnuit, dar vor desfăşura o serie de activităţi educative extracurriculare şi extraşcolare.
Scopul acestui program este acela ca elevii, dar şi cadrele didactice, să fie implicaţi în activităţi care să răspundă intereselor și preocupărilor diverse ale lor, să le pună în valoare talentele și capacitățile, în diferite domenii și să stimuleze participarea lor la acțiuni variate.
În şcolile clujene vor avea loc tot felul de activităţi, care de care mai interesante, cum ar fi: festival de folclor, atelier de gospodărie, ziua culturii japoneze, carnavalul primăverii s.a.
Economia şi justiţia
Pe când unii elevi vor organiza festivaluri, ateliere sau baluri, elevii claselor liceene, şi nu numai, vor purta discuţii şi vor primi sfaturi de la specialişti în ceea ce priveşte temele economice şi juridice. Ei vor fi duşi la Banca Naţională şi vor avea parte de întâlniri cu reprezentanţii instituţiilor de justiţie din Cluj.
“În cadrul “Şcoala Altfel”, luni şi marţi, elevii vor fi prezenţi la Banca Naţională pe teme economice. Apoi, există un parteneriat cu Ministerul Justiţiei, CSM-ul, pe educaţie juridică. E un proiect mai mare, semnat de Bucureşti şi făcut de noi la nivel local cu Judecătoria, Curtea de Apel şi cei de la Tribunal, astfel încât elevii să fie familiarizaţi cu aspecte juridice. Vor fi mai multe întâlniri unde vor participa reprezentanţi ai instituţiilor juridice care îi va familiarize cu ce se întâmplă în justiţia noastră”, a declarat inspectorul şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, Valentin Cuibus.
Cercetaşii revin în acţiune
Elevii de la Şcoala Gimnazială “Ion Creangă” din Cluj-Napoca organizează săptămâna viitoare “Prietenii Cercetăşiei”. Acest eveniment este organizat în colaborarea cu Cercetaşii României şi este desfăşurat de către toţi elevii claselor gimnaziale a acestei unităţi de învăţământ.
Elevii de la Liceul pentru Deficienţi de Vedere vor organiza un atelier de gospodărie unde vor pune în valoare arta culinară şi vor prepara mâncăruri care de care mai gustoase. Ei au acum la dispoziţie toate reţetele de pe internet de care au nevoie datorită programului RoboBraille, programul care transformă orice documente de pe internet într-o varietate de formate alternative pentru persoanele cu deficienţe de vedere şi de citire. Documentele sunt mai apoi listate la imprimante special.
Alţi elevi organizează în această perioadă: festival de folclor pentru copii şi tineret (Clubul Copiilor Gherla), concurs judeţean “designer pentru o zi”, (Colegiul Tehnic Napoca), carnavalul primăverii (Şcoala Gimnazială Vlad), atelier pentru felicitări pascale (Şcoala Gimnazială “Nicolae Iorga” Cluj-Napoca).
Tot în această perioadă, la Cluj, vor avea loc şi două olimpiade, cea de fizică şi de pedagogie, la care participă un număr de 800 de elevi.