Social

Cum şi când vor intra clujenii în posesia CARDURILOR de sănătate?

Cardurile de sănătate vor fi distribuite prin poştă, iar cei care nu vor fi găsiţi la domiciliu le vor putea recupera de la sediul CAS Cluj.

S-a decis! După lungi dezbateri în ceea ce priveşte modul în care vor fi distribuite cardurile de sănătate, conducerea Ministerului Sănătăţii a decis că acestea vor fi trimise prin poştă la domiciliul fiecărui asigurat. În prima fază aceste carduri trebuiau distribuite de către medicii de familie, însă aceştia s-au opus. Refuzul medicilor de a distribui cardurile costă statul român suma de 13 milioane de euro.

Se doreşte ca aceste carduri să intre în posesia fiecărei persoane asigurate până în toamna acestui an, iar de la începutul anului viitor să intre în vigoare. Din acel moment, cardul de sănătate va deveni ca un fel de buletin, iar pacientul nu se va putea prezenta la medic dacă nu îl deţine.


În total, vor trebui tipărite de către Imprimeria Naţională un număr de aproximativ 15 milioane de carduri, iar până acum au fost realizate mai bine de jumătate dintre ele.

Cât va costa cardul?

Cardul de sănătate se va distribui gratuit şi nu îl va costa niciun leu pe asigurat. Atât cardul cât şi distribuţia acestuia se va face în mod gratuit. 


Cardurile vor fi distribuite prin poştă şi vor ajunge direct la uşa persoanei care este asigurată. În cazul în care titularul nu va fi găsit la domiciliu de două ori, actul va fi returnat Casei de Asigurări de Sănătate în raza căruia se află locuinţa acestuia (în cazul clujenilor la sediul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Cluj).

Conducerea Ministerul Sănătăţii a anunţat că toate cardurile vor fi imprimate şi distribuite până în luna septembrie a acestui an şi că din prima zi a anului viitor vor intra in vigoare.


N-ai ce căuta la medic fără card

De la începutul anului viitor persoanele asigurate care se vor prezenta la medic nu o vor mai putea face fără a avea cardul de sănătate asupra lui. Tot istoricul medical al pacientului va fi încărcat pe un cip, informaţii care vor fi oferite de către medicul de familie. Documentul conţine şi grupa de sânge şi RH-ul pentru a-i ajuta pe medici în cazul unor tragedii.

Cardul va conţine la vedere pe lângă nume şi prenume şi codul de identificare în sistemul de sănătate. În plus, va avea un cip pe care vor fi încărcate de către medicul de familie şi alte informaţii esenţiale: CNP-ul, grupa sanguină, RH-ul, diagnostice medicale cu risc vital, boli cronice, dar şi datele de contact ale doctorului.


Informaţiile de pe cardul de sănătate vor putea fi accesate cu ajutorul unor cititoare care vor fi legate de softul informatic al CNAS. Cardurile vor fi folosite indiferent dacă pacientul vrea să ridice o reţetă de la farmacie, are nevoie de o consultaţie la medicul de familie sau de o internare în spital.

Medicii de familie vor trebui să-şi achiziţioneze aceste tipuri de carduri din buzunarele proprii, iar preţul acestora variază între 30 şi 50 de euro.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter