Social
Medicamente compensate pentru pacienţii cu boli rare
După şase ani de aşteptări, pacienţii care sunt diagnosticaţi cu boli rare vor putea beneficia de medicamente compensate.
Veste bună pentru cei 7.000 de pacienţi din România care sunt diagnosticaţi cu forme rare a anumitor boli. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi-au îndreptat atenţia şi către ei şi au anunţat că pe noua listă a compensatelor se vor regăsi şi medicamente “orfane”, adică medicamente care se folosesc pentru a trata boli care sunt foarte rare.
Aceşti bolnavi aşteaptă de şase ani de zile actualizarea medicamentelor compensate pentru a putea beneficia de tratamente compensate.
Totodată, de ajutoare băneşti şi de medicamente de la stat vor beneficia şi persoanele care au suferit atacuri cerebrale. Asta după ce atacul cerebral a fost scos de pe lista tipurilor de handicap, în urmă cu şapte ani, de către reprezentanţii Ministerului Muncii.
17 medicamente “orfane”
Pe noua listă a compensatelor se vor găsi şi 17 medicamente orfane, fără echivalent terapeutic, care se adresează pacienţilor care suferă de forme rare ale unor boli precum cancerul, epilepsia, bolile endocrine, oncologice, leucemia, boli neurologice degenerative, hipertensiune pulmonară, sindromul de imunodeficienţă primară şi transplant medular.
Noua listă a compensatelor urmează să intre în vigoare luna viitoare. Asta în cazul în care nu va mai suferi amânări aşa cum s-a întâmplat de nenumărate ori până în prezent. Lista compensatelor nu a mai fost actualizată de şase ani.
Înfrânţi de sistemul sanitar
În ultimii ani, foarte puţini pacienţi, care sufereau de forme rare a anumitor boli, au putut fi salvaţi. Asta deoarece nu avea acces la tratamente în România. Acest lucru este recunoscut de ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, care a declarat că: “Din păcate pentru acești pacienți în acești șase ani de când este așteptată această decizie nu s-a putut face mai nimic, o parte dintre ei au fost trimiși în străinătate în baza acelor formulare de la casa de asigurări. Foarte puțini au fost salvați în acești ani. Dacă facem un calcul noi, astăzi, economisim niște bani. Salvăm niște vieți dar și economisim bani”.
Nedreptate reparată după 7 ani
De suferit în ultimii ani, de pe urma sistemului sanitar românesc, au avut şi persoanele care au avut atacuri cerebrale. Începând cu anul 2007, atacul cerebral a fost scos de pe lista tipurilor de handicap pe nedrept de reprezentanţii Ministerului Muncii care conduceau la vremea respectivă.
Acum însă, într-un proiect comun al Ministerelor Muncii şi Sănătăţii, se prevede că accidentul vascular cerebral să fie reintrodus pe lista bolilor care pot genera handicapuri grave.
Astfel că, pacienţii care sunt diagnosticaţi cu aceste tipuri de boli pot primi indemnizaţii care pot varia între 40 şi 300 de lei, în funcţie de gradul de handicap. Ei ar putea beneficia de medicamente gratuite şi dispozitive medicale. Totodată, ar putea să nu plătească impozit pe venituri din salarii şi ar putea fi scutiţi de plata impozitului pe clădiri şi a taxei auto.
În România, în fiecare an peste 71.000 de români suferă atacuri cerebrale, iar mai mult de jumătate dintre ei mor din cauza acestei suferinţe grave a creierului.