Social

Ștefan Florian: Nemții apreciază neurochirurgia clujeană

Medicii neurochirurgi din mai multe ţări şi-au dat întâlnire la Cluj-Napoca unde participă la cea de-a VII-a ediţie a „cursului româno-german de neurochirurgie”.

Cluj-Napoca este gazda unui mare eveniment medical, eveniment care se desfăşoară în perioada 28-30 aprilie. Are loc cea de-a VII-a ediţie a cursului româno-german de neurochirurgie la care participă aproximativ 180 de medici rezidenţi, medici primari, dar şi studenţi veniţi din mai multe ţări.

„Practic, acest curs reprezintă un schimb de experienţă între o echipă de neurochirurgi, profesori de neurochirurgie din Germania, şi o echipă de neurochirurgi din România. Avem ca şi persoane ţintă în organizarea acestui curs tinerii rezidenţi, dar şi studenţi, precum şi medicii specialişti tineri. Sunt prezenţi şi medici primari, oameni cu experienţă care vin să afle noutăţi, să împărtăşească din experienţa lor, pentru că fiecare întâlnire bilaterală reprezintă o bună ocazie, nu numai de a învăţa, dar şi de a schimba experienţe”, a declarat, pentru Monitorul de Cluj, prof. dr. Ioan Ştefan Florian, directorul Clinicii de Neurochirurgie Cluj.


Debuturile acestui curs au început în urmă cu mulţi ani la Bucureşti, însă din cauza numărului foarte mic de participanţi s-a decis renunţarea la el. După trei ani a fost reluat, iar astăzi a reuşit să întrunească un număr de 180 de participanţi care sunt atât de la noi din ţară, cât şi de peste hotare din ţări precum Moldova, Ungaria, Serbia şi, bineînţeles, Germania.

„Pentru fiecare subiect aflat în discuţie şi pus în dezbate, prezentat de lectori, există experienţa germană şi experienţa română. De aceea spun că nu este un curs în care noi să învăţăm, noi românii să fim într-o poziţie de inferioritate, ci suntem pe un plan egal. De multe ori, colegii din Germania apreciază experienţa pe care noi o avem”, a mai declarat prof. dr. Ioan Ştefan Florian.


Evenimentul este organizat de Societatea Română de Neurochirurgie, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca şi Societatea de Neuroprotecţie şi Neuroplasticitate. Din Germania sunt prezenţi şase lectori. Printre temele abordate se numără hemoragiile intracraniene spontane/malformaţiile vasculare, chirurgia nervilor periferici, patologia cerebrală tumorală, patologia vasculară şi patologia malformaţiilor vasculare, patologia tumorală vertebro-medulară şi patologia neurochirurgicală pediatrică.

 


 

abonare newsletter