Social

Cum se pot trata clujenii în străinătate pe banii statului?

Serviciile medicale din străinătate vor fi decontate la preţurile care se practică în România, diferenţa de bani fiind suportată din buzunarul asiguratului.

După şase luni de aşteptări, Guvernul a dat undă verde unui act normativ care aprobă normelor metodologice privind asistenţa medicală transfrontalieră. Mai mult de atât, a fost înfiinţat şi un punct naţional de control, punct din care bolnavii pot afla toate detaliile despre furnizorii de servicii medicale din străinătate, datele de contact, dar şi costurile pe care le impun.

Ce trebuie să facă pacientul?

Lucrurile nu sunt deloc complicate pentru clujenii care vor să se trateze în străinătate. Câteva dintre condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească sunt acelea că trebuie să fie asigurat, tratamentul pe care îl va urma să se regăsească în pachetul de servicii medicale de la noi din ţară şi să aibă toţi bani necesari pentru acoperirea cheltuielilor până când acestea vor fi decontate de către stat.


“Pacienţii care vor să se trateze în străinătate, trebuie să se informeze la punctul naţional de control despre furnizorii existenţi şi la ce clinică vor să meargă pentru a primi tratament. Trebuie să sune să-şi facă programare, se duce se tratează, iar când se întoarce în ţară vine şi depune toată documenţia la sediul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate la care sunt înregistraţi. Aici documentele vor fi verificate, se vor trimite mai departe la Ministerul Sănătăţii, iar în termen de maxim 90 de zile vor fi viraţi banii persoanei asigurate”, a declarat pentru Monitorul de Cluj, purtătorul de cuvânt a CJAS Cluj, Crina Grozav.

De menţionat este faptul că rambursarea se realizează la nivelul  tarifelor și prestaţiilor din România şi nu trebuie să depășească contravaloarea în lei a asistenței medicale transfrontaliere achitate de solicitant. Spre exemplu, în cazul în care o hernie de disc costă în România 1.000 lei și în statul membru X costă 1.500 lei, decontarea se face la valoarea de 1.000 lei, iar diferenţa de bani o va suporta pacientul din buzunarul propriu.


Cazarea şi transportul, suportate de asigurat

Chiar dacă statul va deconta o parte din tratament, sau chiar tratamentul integral, acelaşi lucru nu se poate spune şi despre decontarea serviciilor de cazare şi nici de costurile călătoriei. Toate aceste cheltuieli vor trebui suportate din buzunarul propriu al asiguratului, indiferent dacă acesta suferă sau nu de vreo dizabilitate fizică.

Câteva dintre ţările în care se pot trata românii, unde serviciile medicale le sunt decontate de stat, sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Elveţia, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Marea Britanie, Spania, Suedia sau Ungaria.

Ultimele Stiri
abonare newsletter