Social

Doctorul cu mâini „de aur”. Un clujean repară mâini şi picioare sfărâmate

Pacienţii ajung, pe mâinile doctorilor clujeni, disperaţi şi speriaţi că vor rămâne invalizi pe viaţă, dar după câteva zile pleacă acasă fericiţi că sunt, din nou, oameni normali.

Spitalul Clinic de Recuperare Cluj Napoca Spitalul Clinic de Recuperare Cluj Napoca

Prof. dr. Alexandru Georgescu, şeful Secţiei Clinice de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă este unul dintre specialiştii care fac minuni pentru bolnavii care ajung pe masa de operaţie cu o mână sau un picior în pungă. Pacienţii vin pe mâinile doctorilor de la Recuperare disperaţi şi speriaţi că vor rămâne invalizi pe viaţă, dar după câteva zile pleacă acasă fericiţi că sunt, din nou, oameni normali.

A venit din Bucureşti să facă minuni la Cluj

În anul 1991, profesorul Alexandru Georgescu a venit din Bucureşti la Spitalul de Recuperare din Cluj şi în acel moment s-au pus bazele activităţii de chirurgie plastică, realizată în mod organizat în Cluj. De atunci, specialistul clujean a pus la punct tehnici în premieră naţională şi mondială şi a colindat lumea în lung şi în lat să îi înveţe şi pe alţii ceea ce a descoperit el, dar să afle şi el la rândul lui ceea ce au făcut nou colegii de peste hotare. După ani de muncă, împreună cu colegii din secţie reuşesc acum să facă ceea ce pare imposibil la prima vedere: să pună la loc membre amputate şi să refacă oase distruse.


A venit cu piciorul distrus în urma unui accident de motocicletă

Profesorul Georgescu spune că cele mai grave cazuri pe care le-a întâlnit au fost la pacienţii cu picioarele distruse în urma unor accidente. “Cu mâinile şi cu degetele în pungă vin mulţi, acestea sunt operaţii de rutină, dar am avut foarte multe traumatisme de membru inferior. Acestea sunt foarte grave, mai ales cele cu fracturi deschise când pielea şi muşchii sunt întrerupte, uneori chiar şi cu devascularizări”, afirmă specialistul.

Alexandru Georgescu îşi aminteşte cazul unei turiste din Italia care a avut un accident grav de motocicletă în urma căruia a fost la un pas să îşi piardă un picior. “Îmi amintesc că la un moment dat am avut o pacientă din Italia care a venit în concediu prin România cu motocicleta cu soţul. Undeva pe Valea Oltului a avut un accident urât de motocicletă, cu un picior făcut praf. Au dat telefon în Italia ca să se intereseze acolo ce să facă în această situaţie. Din Italia i s-a spus să meargă la Cluj la profesorul Georgescu pentru că mă ştiau oamenii de acolo. A venit aici şi am reuşit să-i salvăm piciorul care era aproape amputat. I l-am pus la loc după refacerea vaselor medii, a oaselor şi după ce am luat nişte lambouri libere, adică muşchi. A fost foarte încântată şi s-a dus vindecată acasă”, povesteşte Alexandru Georgescu.


I-au făcut os nou dintr-o coastă

Un alt caz pe care doctorii clujeni l-au avut recent a fost al unui băiat tânăr care a avut un traumatism grav în urmă cu aproximativ un an. “A fost tratat în altă parte în ţară, dar a făcut o infecţie mare la unul dintre oasele fracturate şi a trebuit să îi rezecăm din os, să îl reparăm. Am luat o coastă, împreună cu muşchi şi vase de sânge şi am reparat problema şi merge foarte bine acum”, subliniază doctorul de la Recuperare.

În urmă cu câteva zile, pe masa de operaţie a doctorului Georgescu a venit un şofer de TIR din Ucraina care a făcut o pană de cauciuc, iar în timp ce lucra la repararea acesteia i-a căzut maşina pe mână. “Practic i-a strivit mâna, dar i-am făcut-o la loc şi acum este bine. Tot zilele trecute am avut un italian care şi-a tăiat la un circular faţa dorsală a degetelor. I-am făcut nişte lambouri pe care le facem numai noi. Le-am inventat noi”, declară doctorul Georgescu.


1.500 de pacienţi sunt “reparaţi” în fiecare an

Medicii de la Spitalul de Recuperare operează în fiecare an în jur de 1.200 – 1.500 pacienţi, din care jumătate trec prin mâinile profesorului Alexandru Georgescu. “Eu operez în jur de 700 de pacienţi în fiecare an. Practic, în fiecare zi am o medie de 5 pacienţi. Este un număr mare de pacienţi ţinând cont că noi avem doar 30 de paturi pe secţie”, spune specialistul clujean. 

Tehnici în premieră mondială, inventate la Cluj

Profesorul Alexandru Georgescu se numără printre cei care au pus bazele microchirurgiei din România şi a contribuit la dezvoltarea unor tehnici noi care sunt bine primite şi în ţară şi în străinătate. Specialistul de la Spitalul de Recuperare a inventat două tehnici pentru reconstrucţia tendoanelor de la nivelul mâinii (tendoanele flexoare şi tendoanele extensoare), tehnici care sunt recunoscute şi în străinătate şi au rezultate foarte bune.


În plus, a inventat lambourile pe vase perforante care sunt nişte bucăţi de muşchi, de piele, de ţesuturi la care se recoltează pe vase foarte mici, de 0,8 mm diametru. “La ora actuală, ne numărăm printre liderii mondiali ai domeniului de lambouri perforante. Suntem chemaţi la cursuri să prezentăm ceea ce noi ştim să facem, vin oameni din străinătate medici specialişti sau rezidenţi care vin să se şcolească la noi în domeniul acestor lambouri”, subliniază Alexandru Georgescu.

Tot medicii de la Recuperare au descoperit lambourile pentru reconstrucţiile de perete abdominal. De obicei se folosesc materiale sintetice, cum ar fi plasele, dar echipa specialistului clujean a imaginat nişte metode reconstructive în care folosesc ţesuturile organismului pacientului.

abonare newsletter