Social
Du-te-vino fără sfârşit al spitalului CFR
„Călătoria” spitalelor CFR de la un minister la altul a început din nou: Ministerul Transporturilor vrea să preia Spitalul CFR din Cluj-Napoca.
Bătaie de joc. Aşa poate fi descrisă în câteva cuvinte situaţia incredibilă a „migrării” spitalelor CFR de la un minister la altul. Ba sunt în custodia Ministerului Transporturilor, ba în custodia Ministerului Sănătăţii, ba acum se vrea să fie trecute din nou la transporturi... totul e o nebuloasă completă.
Cert este că în toată această „călătorie” a spitalelor de la un minister la altul, singurele care au de suferit sunt unităţile spitaliceşti şi cadrele medicale. Și, nu în ultimul rând, pacienții. Clădirile se degradează pe zi ce trece, unele spitale riscă să nu mai primească autorizaţie de funcţionare, aparatele vechi de zeci de ani se strică frecvent, iar angajaţii susţin că abia trăiesc de pe o zi pe alta cu salariile pe care le primesc.
Istoria migrării
Scandalul legat de spitalele CFR a început în luna februarie a anului trecut. La vremea respectivă, 11 spitale CFR din întreaga ţară, printre care şi cel din Cluj-Napoca, au fost preluate de către Ministerul Sănătăţii (nota red.: până la acea dată se aflau în custodia Ministerului Transporturilor). Acest lucru s-a întâmplat la „recomandarea Băncii Mondiale, dar având în spate, după cum susţineau atunci persoane apropiate situaţiei, anumite interese imobiliare”, scrie Curierul Naţional.
În acest transfer s-au pierdut investiţii importante şi s-au desfiinţat sute de paturi şi două policlinici.
Situaţia nu a fost deloc roz după ce spitalele au fost preluate de către Ministerul Sănătăţii. Spre exemplu, clădirea Spitalului CFR din Cluj-Napoca se degradează pe zi ce trece, investiţii nu au existat mai deloc şi există riscul ca unitatea spitalicească să-şi închidă porţile până la finalul anului.
Zilele trecute, Ministerul Transporturilor, a lansat spre dezbatere publică un proiect de Ordonanţă de Urgenţă, privind trecerea celor 11 spitale CFR din nou în subordinea sa.
Directorul spitalului CFR nu comentează
Monitorul de Cluj au încercat să ia legătura cu directorul spitalului CFR din Cluj-Napoca, Silviu Albu, pentru a discuta despre noul „transfer” al spitalului pe care îl conduce, însă acesta nu a comentat spunând că trebuie să intre în operație şi, ca atare. „nu are timp să vorbească cu mass-media”.
Acelaşi director declara, în urmă cu doar câteva luni, pentru o publicaţie locală că „dorinţa noastră este să trecem la Ministerul Sănătăţii şi să ne unim cu Spitalul de Infecţioase, pentru a ajunge în subordinea Consiliului Judeţean Cluj”.
Protestul angajaţilor
În luna martie a acestui an, sătui de faptul că încasează salarii mici şi de condiţiile nefirești în care sunt nevoiţi să muncească, mai mulţi angajaţi ai Spitalului CFR Cluj-Napoca au ieşit în stradă. La vremea respectivă, ei cereau ca spitalul să fie renovat, să primească aparatură de calitate şi nouă şi să fie luaţi sunt custodia Ministerului Transporturilor sau a Consiliului Judeţean Cluj şi să se investească în ei.
Totodată, ei mai reclamau faptul că salariile sunt foarte mici şi ca abia se descurcă să trăiască de pe o zi pe alta.
Investiţii din banii medicilor
Abandonați de autorități şi sătui să mai aştepte suport financiar din partea statului, mai mulţi medici de la spitalul CFR Cluj-Napoca au finanţat din buzunarul propriu câteva saloane. Investiţiile se ridică la câteva mii de euro.
La Spitalul CFR din Cluj-Napoca muncesc aproximativ 300 de angajaţi, iar instituţia sanitară are 270 de paturi, două săli de operaţii, mai multe secții specializate și laboratoare de analize. Aici se internează anual aproximativ 11.000 de pacienţi.