Social
Bacalaureatul în pericol? Profesorii clujeni, nemulţumiţi de banii pe care îi vor primi
Profesorii spun că se simt umiliţi din cauză că primesc 19 lei/zi pentru asistenţă şi trei lei pentru o lucrare corectată la examenul de bacalaureat.
UPDATE Examenul de Bacalaureat din acest an „se ţine”, a spus miercuri seara premierul Victor Ponta, arătând că sunt căutate soluţii pentru plata datoriilor restante şi majorarea altor remuneraţii pentru profesori. Declaraţia a fost susţinută după ce a avut o întâlnire cu lideri sindicali din educaţie. La finalul întrevederii cu liderii sindicali, Ponta a declarat că s-a discutat despre datoriile restante pe care statul le are faţă de profesorii care au câştigat în instanţă unele drepturi salariale, despre Legea educaţiei care, în opinia sa, este “inaplicabilă”, precum şi despre remuneraţiile pentru participarea la Bacalaureat.
Examenul de maturitate se aproprie cu paşi repezi pentru elevii care au terminat clasa a XII-a. La nivelul judeţului Cluj, bacalaureatul va fi susţinut de un număr de 4.648 de elevi dintre care 3.951 sunt din promoţia curentă şi alţi 697 din promoţiile anterioare.
Bacalaureatul din acest an este pus în pericol pentru că mulţi profesori susţin că vor refuza să mai facă parte din comisiile de supraveghere pe motiv că banii sunt puţini şi responsabilitatea este foarte mare.
Care e situaţia la Cluj?
Şi la Cluj profesorii sunt nemulţumiţi de banii pe care îi vor primi, dar, conform liderului sindicatului din învăţământul clujean, situaţia nu este atât de gravă încât să fie boicotată susţinerea examenului de bacalaureat.
“Nemulţumiri există şi în rândul cadrelor didactice din judeţul Cluj din cauza sumelor mici de bani pe care le vor primi la bacalaureat. 19 lei pentru asistenţă şi trei lei pentru lucrarea corectată mi se pare o sumă infimă. Există nemulţumiri, dar nu în sensul în care să fie probleme cu desfăşurarea examenului de Bacalaureat. Ce ne deranjează mai tare e faptul că nu ne-au fost alocate încă nici măcar drepturile salariale pe care le-am câştigat în instanţă. Sunt alocate doar în proporţie de 60%”, a declarat pentru Monitorul de Cluj, liderul Sindicatul Liber al Învâţământului Preuniversitar Cluj, Lucia Cojocaru.
În curând începe bacalaureatul
Prima probă din cadrul examenului de bacalaureat va începe în data de 10 iunie când va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În perioada 11 - 13 iunie va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, iar în 16 – 20 iunie elevii vor fi evaluaţi la competenţele digitale. În 23 - 27 iunie va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională, iar în 30 iunie la limba şi literatura română, proba scrisă.
În 1 iulie elevii vor fi testaţi la limba şi literatura maternă, iar în 2 iulie la proba obligatorie a profilului. Ziua de 4 iulie este dedicată susţinerii probei la alegere a profilului şi specializării.
Rezultatele vor fi afişate în data de 7 iulie, după care elevii nemulţumiţi de rezultatele obţinute pot depunde contestaţii. Rezultatele finale vor fi afişate în 11 iulie.